• Külföld
Frányó Krisztina

A valaha volt legnagyobb tüzet gyújtja a NASA az űrben

A NASA legújabb kísérletében a valaha volt legnagyobb, ember által gyújtott tüzet szeretné megvizsgálni az űrben. Azt tesztelnék, hogy hogyan reagál a tűz a gravitációtól szinte teljesen mentes környezetre - ezért egy kiürített teherszállító űrhajóban fognak tüzet gyújtani.

Egy űrhajó belsejében fognak tüzet gyújtani a kutatók

Egy űrhajó belsejében fognak tüzet gyújtani a kutatók

Fotó: Sulyok László

A Földön a gravitáció egy jól ismert struktúrát ad a tűznek, de az űrben a gravitáció rendezőelve nélkül kiszámíthatatlanul fognak viselkedni a lángok. A kísérlethez a NASA két hónappal azután gyújt tüzet az egyik szállítóűrhajó, a Cygnus belsejében, hogy az kirakta az élelmiszereket, a felszereléseket és a hardware-eket a Nemzetközi Űrállomáson – írja a Huffington Post.

A Saffire I kísérletben részt vevő kutatók egy közel 1 méteres, üvegszálból és pamutból álló anyagot fognak meggyújtani egy egyszer másfél méteres modul belsejében. Szenzorok és HD-kamerák közvetítik az adatokat a Földre, ahol a kutatók kielemzik az eredményeket.

EZT IS AJÁNLJUK:

  „A Saffire-on belül lesz a valaha volt legnagyobb, ember gyújtotta tűz az űrben. Eddig csak mikrogravitációs környezetben, az űrállomáson végeztünk égési kísérleteket. A Saffire-nak köszönhetően azonban biztonságosan felgyújthatunk úgy nagyobb anyagokat, nagyobb térben, hogy nem veszélyeztetjük az állomást vagy a személyzet életét.” – mondta Gary Ruff projektmenedzser.

  Dan Dietrich, a NASA űrhajózási mérnöke korábban azt mondta, hogy már vizsgáltak az űrben olyan tüzeket, amelyekről nem gondolták, hogy égni tudnak az űrben. David Urban, a kutatás vezetője szerint a Saffire mostani és jövőbeli kutatásai két kérdésre adhatnak választ:

  - a felfelé terjedő lángok tovább nőnek, vagy a mikrogravitáció csökkenti a méretét?

  - milyen anyagok fognak meggyulladni, és hogyan fognak égni?

  Ha a NASA kutatói megfelelő mennyiségű információt gyűjtöttek be az ember okozta tűzről, a Cygnus űrhajó visszatér a Föld atmoszférájába, ahol egy sokkal nagyobb tűzzel fogják elpusztítani.

  Top 16