• Kultúra

A trubadúrral és a Primavera '16 fesztivállal indul a tavasz az Operában

Galgóczy Judit A trubadúr-rendezése után az Erkel Színház a vidéki kőszínházak fesztiváljának, a Primavera '16-nak ad otthont. Április 5. és 10. között öt vidéki nagyszínház és a Kolozsvári Magyar Opera egy-egy produkcióját mutatják be az Erkelben, köztük Alföldi Róbert Varázsfuvoláját, a Traviatát és a Sámson és Delilát is.

Az Erkel Színházban március 18-án Kálmándy Mihály, Létay Kiss Gabriella, Kamen Chanev és a Kossuth-díjjal tegnap kitüntetett Komlósi Ildikó főszereplésével kerül színre Verdi A trubadúr című operája. Tavaly nyáron, a Miskolci Operafesztiválon mutatkozott be Galgóczy Judit rendezése a Magyar Állami Operaház produkciójaként.

Vagyon István, Gulyás Dénes, Anger Ferenc, Szabó Máté, Kosztin Áron és Eszterné Pópity Tímea Klára az Erkel Színházban tartott sajtótájékoztatón.

Vagyon István, Gulyás Dénes, Anger Ferenc, Szabó Máté, Kosztin Áron és Eszterné Pópity Tímea Klára az Erkel Színházban tartott sajtótájékoztatón.

Anger Ferenc, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója azt mondta az előadásról: a rendező munkája bebizonyította, hogy a sokszor Verdi legstatikusabb operájaként emlegetett A trubadúr mennyire mozgalmas és szövevényes zenemű, izgalmas színpadi összképpel. Galgóczy Judit a ’90-es években rendezett már A trubadúr-előadást. A mostani színpadra állítással kapcsolatban azt mondta: „A trubadúr most nagyon erősen szól. Verdi az értelmiségiek és gondolkodók felelősségét, a humánum nevében vállalt kötelezettség szükségességét ábrázolja ebben a trubadúr-alakban. Az előttünk lévő századok is fognak, és a 20. század is teremtett olyan helyzeteket, amikor úgy nőttek fel emberek, hogy félelemből nem mondták meg nekik, kicsodák. Ma is olyan világban élünk, ahol nem tudhatjuk, melyik történet a miénk. Erről szól A trubadúr”. A rendező ma azt is hozzátette ehhez: amint az életben, a színházban is fontos a reflexivitás, így minden darabnak kell valamiféle közvetlen érintkezés a korszakkal és a közönség érzelmi tapasztalatával.

A Faktor A trubadúr főpróbáján járt. A képre kattintva galéria nyílik az ott készült fotókból.

A Faktor A trubadúr főpróbáján járt. A képre kattintva galéria nyílik az ott készült fotókból.

A trubadúr öt előadásos sorozatát Medveczky Ádám vezényli.

Anger Ferenc ismertette a Primavera ’16 fesztivál programját is. A művészeti igazgató elmondta, hogy óriási öröm már negyedik alkalommal vendégül látniuk a vidéki társulatokat, mert ilyenkor a közönség a fő haszonélvezője annak a nagyon szoros munkakapcsolatnak, amely a fővárosi, a vidéki és a határon túli operatársulatokat összeköti. Anger Ferenc azt is hozzátette, hogy a fesztiválon nemcsak a rögzült opera-repertoárból, hanem egy szélesített spektrumról láthat és hallhat előadásokat a közönség: a kínálat több, mint 200 év operairodalmát öleli fel, és szerepel benne klasszikus, kortárs magyar, verista és romantikus darab is.

Gulyás Dénes és Anger Ferenc, az Opera művészeti igazgatója.

Gulyás Dénes és Anger Ferenc, az Opera művészeti igazgatója.

A fesztivál keretében április 5-én egyetlen alkalommal lesz látható Alföldi Róbert rendezésében A varázsfuvola: ez lesz a Primavera ’16 nyitóestéje. Mozart darabját a Szegedi Nemzeti Színház mutatja be, Gyüdi Sándor karmester vezényletével. A 2013-ban indult Primavera-sorozatban általában vidéki társulatok friss bemutatóit tűzi műsorára az Erkel Színház egy héten át. A Szegedi Nemzeti Színház művészeti főtitkára, Eszterné Pópity Tímea elmondta: azért tettek ezúttal kivételt, és hoztak el a fesztiválra egy olyan előadást, amelynek 2015 októberében volt a bemutatója – méghozzá az Armel Opera Fesztivál keretében, a Thália Színházban -, mert a produkció a premierje óta óriási sikereket arat. Az Armel Fesztiválon a legjobb produkció és a legjobb előadó díja mellett a közönségdíjat is megnyerte, idén októberben pedig Londonban is játszani fogják.

Eszterné Pópity Tímea, Szegedi Nemzeti Színház művészeti főtitkára

Eszterné Pópity Tímea, Szegedi Nemzeti Színház művészeti főtitkára

Április 6-án a Győri Nemzeti Színház mutatja be Kodály Zoltán Háry Jánosát, Fejszés Attila címszereplésével. Vagyon István zeneigazgató elmondta, hogy a jövőre esedékes kettős Kodály-évforduló alkalmából választották Kerényi Mihály rendezését, amely elsősorban két ember egymáshoz való őszinte ragaszkodásáról szól. Vezényelni Silló István fog.

Vagyon István, a Győri Nemzeti Színház zeneigazgatója és Gulyás Dénes.

Vagyon István, a Győri Nemzeti Színház zeneigazgatója és Gulyás Dénes.

Április 7-én a Kolozsvári Magyar Opera hozza el Saint-Saens Sámson és Delila című operáját Budapestre. Ez azért is számít kiemelkedő eseménynek, mert a fővárosi Opera 1972 óta nem mutatta be a darabot, műsoron pedig 25 évvel ezelőtt szerepelt utoljára, akkor is éppen a kolozsvári társulat vendégjátékában. Kosztin Áron, a Kolozsvári Magyar Opera aligazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta: köszönhetően annak, hogy Kolozsváron két operaház is működik, és a Román Nemzeti Opera folyamatosan műsorán tartja a klasszikusokat, intézményük megengedheti magának, hogy igazi csemegéket is műsorra tűzzön, mint például a ritkábban játszott Sámson és Delila. Kosztin Áron azt is hozzátette, hogy Korcsmáros György rendezése nagyon modern és aktuális, még a migránsválság kérdésköre is megjelenik majd benne. Az előadáson Horváth József vezényel majd.

Szabó Máté és Kosztin Áron, a Kolozsvári Magyar Opera aligazgatója.

Szabó Máté és Kosztin Áron, a Kolozsvári Magyar Opera aligazgatója.

Április 8-án a Miskolci Nemzeti Színház Tosca-előadása kerül színpadra, Vizin Viktóriával, Hector Lopez Mendozával és Cseh Antallal a főszerepekben. Puccini Toscáját Kesselyák Gergely, az Opera nemrég megbízott első karmestere rendezi, és ő maga is dirigálja majd. A Liszt-díjas karmestert az vezérelte a rendezésben, hogy Puccini összes instrukcióját megvalósítsa. De a friss Nádasdy Kálmán-díjas Szabó Máté, a színház művészeti vezetője azt mondta: az előadás minden egyes felvonásában van valamilyen rendezői csavar, többek között ezért is lett rendkívül népszerű ez a produkció a fiatalok körében is, szeptemberi bemutatója óta.

Szabó Máté, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetője

Szabó Máté, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetője

Április 9-én a Debreceni Csokonai Színház játszik az Erkelben, Verdi Traviataját adják elő, amit Nadine Duffaut francia rendezőnő saját, 2012-es avignoni rendezése alapján állított újra színpadra. Duffaut a kortalan szerelmi történetet teljesen új kontextusba - szakítva a hagyományos értelmezéssel, a második világháború idejére – helyezte át. A két főszerepet a Szabó Sipos Máté vezényelte előadáson Kolonits Klára és Boncsér Gergely alakítják.

Április 10-én, a Primavera ’16 záróakkordjaként két egyfelvonásost ad elő a Pécsi Nemzeti Színház társulata. Mascagni Parasztbecsülete után az Egy pohár víz című darabot, a Parasztbecsület parafrázisát mutatják be. A librettót Háy János írta, erre komponált Faragó Béla egyszerre humoros és tragikus operát. A történet napjainkban, a mai Magyarországon játszódik: a vidék elhagyatottsága, a szegénység és kiszolgáltatottság ábrázolása mellett megjelenik benne a szerelem boldogsága és tragikuma is. A cselekmény szerint egy falu megnyer egy uniós pályázatot, és elkezdődik náluk a vezetékek lefektetése. A frissen Kossuth-díjjal kitüntetett Gulyás Dénes, a színház operaigazgatója a két egyfelvonásos kapcsán felhívta arra a figyelmet, hogy mind a 20. század elejére helyezett Parasztbecsületben, mind az Egy pohár vízben – ahol a nézőnek egyik percben a könnye hullik, a másikban a hasát fogja a nevetéstől – fiatal, most diplomázó tehetségek kaptak fontos szerepeket. A rendező Nagy Viktor, a zenekart Vass András dirigálja.

Gulyás Dénes, a Pécsi Nemzeti Színház operaigazgatója és Anger Ferenc.

Gulyás Dénes, a Pécsi Nemzeti Színház operaigazgatója és Anger Ferenc.

A Primavera ’16 fesztivált az Opera már szokásos húsvéti programjai előzik meg. A tavaszi ünnepekkor ismét a műsoron szerepel majd Bach János-passiója, amelynek ezúttal Eperjes Károly által stilizált változatát mutatják be két alkalommal, Strausz Kálmán vezényletével.

A Parsifalt Jurai Valcuha vezényli az idei előadásokon, és az ismert magyar énekesek, mint Bretz Gábor vagy Kovácsházi István mellett két világsztár is színpadra áll: Amfortas szerepében az egyik legsikeresebb drámai basszbariton, Gerd Grochowski, Kundryként pedig az egyik legnagyobb élő Wagner-énekesnő, Evelyn Herlitzius.

Hatszor kerül színre az Operában már elmaradhatatlannak mondható, egy estén játszott Parasztbecsület és Bajazzók előadás, vezető magyarországi művészekkel: a sorozatban Alexandru Agache, Fekete Attila, Lukács Gyöngyi és Rost Andrea is énekel.

Top 0