• Külföld
Faktor

A törökök szerint az Iszlám Állam megtámadott egy iraki katonai bázist, Irak mindent cáfol

Eltérő információk érkeznek a török és az iraki médiából arról, hogy az iraki katonai bázis, Basika területén az Iszlám Állam harcosai támadást szerveztek. A törökök szerint legalább 18 terrorista meghalt, míg az iraki katonaság cáfolja a támadást.

Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP

Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az iraki állami televízió, a Moszul közelében lévő katonai bázisra utalva, idézte az iraki együttes hadműveleti központot, amely cáfolta, hogy támadás érte volna az elmúlt időben az Iszlám Állam részéről a Basikában állomásozó török erőket.

    “Az együttes hadműveleti központ visszautasítja a török elnöknek az egyes médiumokban megjelent állításait, amely szerint Irak területén összecsapások lettek volna a török erők és az Iszlám Állam fegyveresei között Basikanál, vagy bármilyen más területen.”

    A Moszul közelében található Basika az a tábor, amely decemberben komoly vitát váltott ki Irak és Törökország között. A hónap elején török katonák érkeztek harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel, hogy megvédjék a táborban dolgozó török kiképzőket, akik helyi szunnita harcosokat készítenek fel. Az iraki vezetés a csapatok azonnali kivonását követelte, és Ankara vissza is vonta egy részüket, ám hagyott hátra katonáiból.

    Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken elmondta, hogy a történtek igazolták a török aggodalmat, és a csapattelepítés indokoltságát. Újságíróknak nyilatkozva Erdogan azt mondta, hogy egyetlen török katona sem sebesült meg, az IÁ-nak viszont 18 harcosa meghalt a támadás visszaverésében.

    Top 16