• Külföld

A tömeggyilkos a briteknél is terroristákat toborzott

Újabb meghökkentő részlet derült ki a november 13-i párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban: a merényletek kitervelője, Abdelhamid Abaud korábban az Egyesült Királyságban járt, és több dzsihádistával is itt ismerkedett meg. Valószínűleg brit helyszíneket is meg akart támadni.

Az Iszlám Állam egykori magas beosztású tisztje, Abdelhamid Abaud tavaly kompon keresztül jutott el az Egyesült Királyságba – annak ellenére, hogy az országban már akkor is körözött személy volt. Ez újabb nyomást jelent az amúgy is sokat kritizált brit belbiztonsági hatóságok számára, akiknek most azt is meg kell megmagyarázniuk, hogy a nemrég letartóztatott Abu Rumaysah hogyan tudott megszökni az országból. Valószínűleg ugyainis ő látható maszkban az Iszlám Állam múlt havi propagandavideójában – írja a Guardian.

Fotó: Dabiq

Fotó: Dabiq

Abaud volt a november 13-i párizsi terrortámadások kitervelője – a merényletben 130 ember halt meg. Ezt megelőzően a férfi Nagy-Britanniában járt, ahol más terroristákkal ismerkedett össze, valamint több képet is készített a telefonjával brit helyszínekről. Szakemberek szerint a képeken szereplő helyszínek közül több is lehetett volna egy terrortámadás célpontja. Azt azonban a hatóságok még vizsgálják, hogy a látogatásnak és a fotóknak tényleg egy brit terrortámadás kitervelése volt-e az oka.

Abaud kompon keresztül érkezett az országba, valószínűleg Doveren át. A 27 éves, marokkói születésű, de belga állampolgár Abaudot öt nappal a párizsi terrortámadások után, egy hét órás ostrom során ölték meg – azonosítása némi időt vett igénybe. Számítógépének és telefonjának átkutatása még mindig tart, így szereztek tudomást a hatóságok a brit utazásról is. Abaud az Iszlám Állam egyik magas beosztású tisztje volt: az ő feladata volt az, hogy az európai dzsihádistákat visszaküldje az országukba azért, hogy ott terrortámadásokat hajtsanak végre. Mint egy korábbi vallomásból kiderült, a bataclani mészárlás tervéről is mesélt már egy franciának, aki később vallomást tett erről a rendőrségen – erről itt írt bővebben a Faktor.

Fotó: Dabiq

Fotó: Dabiq

A látogatása idején a terrorelhárító szervezetek már sejtették, hogy Abaud a terrorszervezet egyik fontos figurája, aki európai célpontok megtámadásán dolgozik. Abaud több dzsihádistával is találkozott ugyanis Londonban és Birminghamben – néhányukat már korábban is ismerte. Az egyelőre nem világos, hogy a dzsihádisták jártak-e valaha olyan szíriai területen, amely az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. A gyanúsítottakat most a terrorelhárítók vizsgálják – elméletileg mind képesek és hajlandóak is terrorcselekmények kitervelésére és végrehajtására.

Annak ellenére, hogy a brit hatóságok tudtak Abaud Iszlám Állambeli pozíciójáról, egészen mostanáig nem tudták, hogy a terrorista járt az Egyesült Királyságban. Abaud korábban a terrorszervezet propagandavideójában dicsekedett azzal, hogy úgy képes észrevétlenül utazni Európa országaiban, hogy több európai és nemzetközi titkosszolgálat is keresi őt. Egyes vélemények szerint hamis útlevelet használt.

Abaudnak több európai terrorista merénylethez vagy tervhez is köze van, valószínűleg Szíriában is volt az Iszlám Állam egyik főhadiszállásán. Tavaly júliusban a belga bíróságok távollétében húsz év börtönre ítélték, miután bebizonyosodott, hogy európaiakat toborzott az Iszlám Állam nevében.

Az Egyesült Királyságban legutóbb egy metróállomáson késelt egy férfi, aki valószínűleg az Iszlám Állam eszméinek követője.

Top 0