• Élet
Faktor

Átalakultak a tinédzserek szokásai: ez sokkal jobban érdekli őket, mint az alkohol vagy a cigi

Egyre kevesebbet isznak és cigiznek.

A tinédzserek régebben először az alkoholt próbálták ki, aztán a cigarettát, majd a marihuánát. Egy új kutatás szerint a trendek lassan átalakulnak: a mai fiatalok már a marihuánával kezdenek - írja a The Verge.

Ez nem azért van, mert a tinédzserek többet szívnak, mint valaha, hanem mert sokkal kevesebbet dohányoznak és isznak, mint a korábbi generációk. Katherine M. Keyes, a Columbia Egyetem epidemiológiaprofesszora és társszerzői a Drug and Alcohol Dependence-ben publikálták a témával foglalkozó tanulmányukat.

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás drasztikusan csökkent, de ez a csökkenés nem mutatható ki a marihuánafogyasztásnál. Most már minden évben egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a fiatalok a marihuánával kezdik a drogfogyasztást – mondta Keyes. Szerinte a jelenségnek nincs köze a mostanában erőteljessé vált marihuánalobbihoz; az ivás és a dohányzás visszaszorulása jóval korábban kezdődött.

A tanulmány elkészítéséhez a szerzők 40 év középiskolai diákjainak adatait elemezték. 1995-ben például a végzős gimnazisták háromnegyede próbálta ki a füvet és a cigarettát is, de 40 százalékuk először a dohányzással próbálkozott. A mai fiataloknak kevesebb mint a fele próbálja ki az alkoholt és a dohányzást a kannabisz előtt. Más tanulmányok azt mutatták, hogy a mai tinik kevesebbet drogoznak, mint valaha. A fű az egyetlen kivétel.

Ez a trend valószínűleg folytatódni fog, ahogy a marihuána egyre elfogadottabb lesz - főleg az Egyesült Államokban, ahol a felmérést készítették, és ahol több államban is legalizálták a kannabisz fogyasztását és árusítását.

Kommentek:

Top 0