• Külföld

A terrortámadás szervezőjének azonnali kiadatását kérik

Pénteken a párizsi merényletekben meghalt emberek családjainak ügyvédje azt kérte, hogy Salah Abdeslamot azonnal adják ki Franciaországnak. A terroristát, aki a tavaly novemberi merényleteket szervezte, pénteken tartóztatták le Brüsszelben.

Samia Maktouf a BFM hírtelevízióban azt mondta, hogy ügyfelei örültek annak, hogy a terroristát élve fogták el. Hozzátette: "mások még szökésben vannak, de ez jó hír, a Franciaország és Belgium közötti együttműködés kiváló példája". A férfi azonnali kiadatását ügyfelei nevében kérte, azt mondta, hogy Abdeslamnak felelnie kell tetteiért.

Georges Fenech, annak a francia parlamenti vizsgálóbizottságnak az elnöke, amely a terrortámadásokat követő segítségnyújtás és tájékoztatás hibáinak okát keresi, azt mondta, hogy a fő gyanúsított elfogása "erős jelzés" és "kudarc az Iszlám Államnak, valamint a terroristáknak, akik általában mártírként halnak meg".

A jobboldali Köztársaságiak képviselője szerint a letartóztatás "hatalmas hír az áldozatok hozzátartozói számára, akik mostantól tudhatják, hogy lesz per".

Salah Abdeslamot pénteken fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben. A 26 éves férfit a lábán meglőtték a rendőrök.

Francois Hollande francia elnök azt mondta: biztos abban, hogy Belgium kiadja Franciaországnak Abdeslamot.

A Le Monde című napilap szerint Salah Abdeslam  a szükséges kórházi kezelések és maximum 24 óráig tartó őrizet után először várhatóan egy belga bíró elé kerül. A bíró el fogja neki mondani a belgiumi lövöldözésekkel kapcsolatos vádakat. Ezután az uniós együttműködésnek köszönhetően várhatóan nagyon gyorsan ki fogják adni Franciaországnak. Ehhez azonban Abdeslamnak is hozzá kell járulnia, ha nem egyezik bele a kiadatásban, akkor hetekig is eltarthat az eljárás.

Párizsban Salah Abdeslam egy olyan különleges esküdtszék elé kerülhet, amelynek tagjai kizárólag bírók. A feltételezett terrorista a tárgyalás után életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat – írja az MTI.

Top 0