• Külföld

A lehető legtöbb embert akarják megölni, atommal támadnának a terroristák

Megnőtt a nukleáris létesítmények terrorfenyegetettsége - erről beszélt David Cameron Washingtonban, a Nukleáris Biztonsági Csúcstalálkozón. A brit miniszterelnök szerint az Iszlám Állam terroristái mindent megtennének azért, hogy nukleáris fegyvereket szerezzenek, és azokkal annyi embert öljenek meg, amennyit csak tudnak.

David Cameron a Nukleáris Biztonsági Csúcstalálkozón (Fotó: Europress / Olivier Douliery - AFP)

David Cameron a Nukleáris Biztonsági Csúcstalálkozón (Fotó: Europress / Olivier Douliery - AFP)

David Cameron brit miniszterelnök szerint a terroristák akár saját készítésű, piszkos bombákat is bevetnének újabb merényleteikben. A miniszterelnök arról is beszélt, milyen módokon lehetne csökkenti a nukleáris terrorfenyegetettséget – írja az Independent.

A jövő évtől kezdve az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közösen fog olyan gyakorlatokat végezni, amellyel megelőzhetik, hogy egy terrorszervezet online támadhasson meg atomerőműveket és kiégett üzemanyag-lerakóhelyeket. Emellett Cameron biztonsági őröket kiképző tiszteket is felajánlott más országoknak, akik segíthetnék a nukleáris létesítmények őrzésének tökéletesítését.

„Amit ma tudunk, az az, hogy a terroristák annyi embert szeretnének megölni, amennyit csak tudnak, bármilyen eszközzel, ami a kezükbe kerül. Így egyértelmű, hogy a nukleáris létesítmények védelme hihetetlenül fontos. Ezért ez a konferencia is arról szól, hogy biztosítsuk ezeknek az anyagoknak a védelmét – nem csak Nagy-Britanniában, a témában vezető országban, hanem az egész világon.”
Egy belga atomerőművet akartak felrobbantani a terroristák (Fotó: Europress / Eric Lalmand - AFP)

Egy belga atomerőművet akartak felrobbantani a terroristák (Fotó: Europress / Eric Lalmand - AFP)

A brüsszeli terrortámadásokat követően növekedett meg az atomerőműveket övező aggodalom is, mikor kiderült, hogy a terrorista sejt valószínűleg merényletet tervezett egy belga atomerőmű ellen is. A repülőtéren és a metróállomáson öngyilkos merényletet végrehajtó testvérpár, Ibrahim és Khalid el-Bakraoui ugyanis több órás felvételt készített egy, a belga nukleáris programban vezető beosztást betöltő kutató házáról és egy atomerőműről. Egy erőmű biztonsági őrét pedig rejélyes módon meggyilkolták, a belépőkártyáját is ellopták.

Egyelőre arra utaló nyomokat még nem találtak a hatóságok, hogy bármely más ország atomerőműveit is fenyegetné terrortámadás, de a brit-amerikai közös gyakorlattal a két ország vezetői azt szeretnék elérni, hogy nukleáris létesítményei felkészülten észre tudjanak venni egy esetleges kiberfenyegetést.

A csúcstalálkozón arról is megegyeztek a résztvevők, hogy a közeljövőben aláírják a nukleáris biztonságról szóló egyezmény bővítési paragrafusait. Ezek alapján szigorúbb büntetést kapnak a nukleáris anyagokat csempésző bűnözők, világszerte bővül a biztonsági intézkedések köre mindenfajta nukleáris intézményben, és csökkentik azokat az elérhetőségeket, ahol a terroristák egy piszkos bomba alapanyagaihoz hozzájuthatnak.

Top 0