• Külföld
Faktor

Ausztriában járt a menekülő párizsi terrorista

Két olyan helyet is találtak a nyomozók Párizs külvárosi részein, amelyet a terroristák használhattak a pénteki merényletsorozat előtt: egy hotelszobát és egy bérelt lakást. Az is kiderült, hogy a még szökésben lévő merénylő, Salah Abdelslam korábban Ausztriában is járt.

Kedves, rendes embernek látszottak a tulaj szerintSalah Abdelslam november 11-től 17-ig foglalt le két szobát Alfortville-ben egy hotelben, amelyért hitelkártyával fizetett. A Point nevű francia lap egy videót is közzétett a szobáról, amelyben pizzás dobozokat és fecskendőket találtak szétszórva a nyomozók. Most azt vizsgálják, hogy a fecskendőket robbanóanyag készítésére használták-e, vagy pedig be akartak vele adni valamilyen szert az áldozatoknak. A lap úgy tudja, hogy a szobában DNS nyomokat is találtak már. A Guardian megkérdezte a hotel tulajdonosát, aki azt állítja, hogy nem tudott semmit a szoba lakóiról.

A másik helyszínt a Bobigny nevű észak-párizsi elővárosban, még vasárnap találták meg a rendőrök.  Ez nincs messze a Stade de France-tól, ahol robbantottak a merénylők. Ezt a lakást egy másik merénylő, Salah bátyja, Ibrahim Abdelslam bérelte ki november 10-17-ig a Homliedays nevű weboldalon keresztül. Itt bontatlan mobiltelefonokat találtak a rendőrök. Egy nő adta bérbe a lakást a terroristáknak, aki találkozott is velük – írja a Guardian. Kedvesnek, rendesnek és jól öltözöttnek írta le a férfiakat, akik azt mondták, hogy egy belga biztonsági cégnek dolgoznak, és üzleti úton vannak Párizsban.

Közben a nyomozók egy újabb belga rendszámú autót is találtak Párizsban a XVIII. kerületben, amelyet szintén Salah Abdelslam bérelt ki. A rendőrök szerint a terroristák a merényletek előkészítésekor használhatták a Renault Cliót.

Ausztriában is igazoltatták a szökésben lévő merénylőtSalah Abdelslamról is egyre több információjuk van a hatóságoknak: kiderült, hogy szeptemberben Ausztriában is járt, ahol a rendőrség igazoltatta. Abdelslam Németországból állítása szerint pihenni ment Bécsbe. Akkor nem merült fel még semmilyen gyanú ellene, ezért továbbengedték. Az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner elmondta, hogy azt még nem tudják, valójában miért járhatott Ausztriában, de már nyomoznak az ügyben.

Abdelshamot pár órával a pénteki támadások után is igazoltatták a belga-francia határ közelében, de még akkor sem tudták, hogy terrorista. Erről ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

fotó: Europress - Sean Gallup - Getty Images

fotó: Europress - Sean Gallup - Getty Images

Top 0