• Külföld
Faktor

A terrorfenyegetettség ellenére megtartják a párizsi klímacsúcsot

Francois Hollande francia elnök szombaton azt mondta, hogy a terveknek megfelelően megtartják a párizsi klímacsúcsot. A környezetvédők párizsi felvonulása viszont elmarad.

A november 13-i terrortámadások óta rendkívüli állapot van Franciaországban, de ez nem akadályozhatja meg a csúcstalálkozó megrendezését. A párizsi mészárlás óta újra van határellenőrzés Franciaországban, és már több mint 1000 embertől tagadták meg a belépést az országba. Körülbelül 15 ezer rendőr, csendőr és vámtisztviselő őrzi jelenleg a francia határt. A német-francia határszakaszra figyelnek a legjobban.

Francois Hollande francia elnök és Károly walesi herceg a klímacsúcs előtti megbeszélésen pénteken. Fotó: Europress / Matt Cardy - Getty Images

Francois Hollande francia elnök és Károly walesi herceg a klímacsúcs előtti megbeszélésen pénteken. Fotó: Europress / Matt Cardy - Getty Images

Környezetvédők tervezték, hogy a klímacsúcs elején és végén felvonulnak Párizsban, de a hatóságok végül nem adták meg az engedélyt - írja az MTI. Más francia városokban viszont lehet kisebb megmozdulásokra számítani a környezetvédőktől.

A klímacsúcs november 30-tól december 11-ig tart majd, 195 ország vezetői és klímaszakértői vesznek részt rajta. A tervek szerint a megnyitón Áder János köztársasági elnök is beszédet mond majd. A csúcson elfogadhatnak majd egy nemzetközi megállapodást, ami a 2020-ban lejáró kyotói egyezményt helyébe lép. Az új megállapodás fő célja a globális felmelegedést 2 fokban korlátozni. Ha nem tudnak megállapodni, vagy a megvalósításban történnek nagyobb hibák, akkor felgyorsul a gleccserek olvadása, nő a tengerek vízszintje, és egyre gyakrabban lesznek a Földön pusztító erejű viharok és egyéb időjárási katasztrófák - figyelmeztetnek szakértők.

Top 0