A terror hálója - így épült fel a párizsi és brüsszeli merénylők csoportja

  • Külföld

Régóta tervezték az európai támadásokat az Iszlám Állam terroristái. A sejt éveken keresztül szerveződött Brüsszelben, a stratégiát pedig az Iszlám Állam szíriai vezetői találták ki. A rendkívül kiterjedt csoporthoz több másik terrortámadás és merényletterv is kapcsolódik. Cikkünkben a sejthez, az úgynevezett Zerkani-csoporthoz kötődő embereket gyűjtöttük össze.

2015. január 15-én a belgiumi Verviers-ben a kommandósok rajtaütöttek egy feltételezett terroristahálózaton. Az akcióban ketten haltak meg, Sofiane Amghar és Khalid Ben Larbi. Akkor azt mondták, a terroristáknak valószínűleg köze volt az Iszlám Államhoz és európai támadásokat terveztek. A CNN-nek szakértők már ekkor 120-180 lehetséges terroristáról beszéltek, akik bármikor lecsaphatnak Európában.

Thierry Werts ügyészségi szóvivő akkor azt mondta: a terroristák közül többen Szíriában kaptak kiképzést az Iszlám Államtól. Bár a razzia alatt egy embert el is fogtak, mégsem sikerült felszámolni a hálózatot, amelynek központja Brüsszelben volt. Pedig Abdelhamid Abaaoudot már a verviers-i razzia után azonosították, mint a hálózat egyik feltételezett vezetőjét. A hatóságok szerint a Verviers-ben elfogott férfi, Marouane El Bali volt a közvetítő a brüsszeli központ és a két lelőtt terrorista között – bár ő azt állította, hogy csak cipőket vitt nekik.

A verviers-i akció után Abaaoud eltűnt. Hónapokig nem lehetett tudni, hol van – egészen addig, amíg nem azonosították a holttestét St. Denis-ben.

Ezalatt, ahogy a New York Times írta, az Oszama bin Laden óta legtöbbet emlegetett terroristává vált. A brüsszeli sejt, amelyhez ő is tartozott, volt a felelős a párizsi és brüsszeli terrortámadásokért, de már jóval korábban más merényletekhez és meghiúsult akciókhoz is közük volt. Ezt a sejtet Abbaoud természetesen nem egyedül hozta létre. Sőt, több elemző szerint nem is ő volt a legfelső vezető, de mindenképp fontos szerepe volt. De legalább olyan fontos szerepe volt több más, Belgiumban született, majd szíriai kiképzés után Európába visszatérő dzsihádistának is: az úgynevezett Zerkani-csoport tagjainak.

A Foreign Affairs szerint a kapcsolatok hálója a csoportban a testvérek, iskolatársak, bandatagok, egykori fogolytársak és a mentoraik között már-már olyan, mint egy szappanopera. Ezeket a kapcsolatokat szedtük össze.

A toborzókA csoport névadója Khalid Zerkani volt. Pieter van Ostaeyem belga elemző szerint ez volt a legfontosabb, dzsihádistákat toborzó hálózat. Az ő számításai szerint 59 embert küldtek Szíriába.

Khalid Zerkani

Khalid Zerkani

Khalid Zerkani 1973-ban született a marokkói Zinatában, de már régóta Belgiumban él. A hatóságok már 2012-ben felfigyeltek a tevékenységére, de két évig tartott, amíg a hálózatának tagjait elkezdték begyűjteni. Ezalatt az általa beszervezettek gyakorlatilag szabadon utazgattak Szíria és Európa között. Pedig Zerkani nem folytatott rejtőzködő életmódot. Molenbeekben gyakran úgy sétálgatott, hogy őt csodáló fiatalok vették körbe. Brice de Ruyver, a genti egyetem kutatója azt mondja: „sokáig azt hittük, csak néhány emberről van szó. Alábecsültük a prédikátorok toborzó erejét.” Pedig Zerkani különleges hatással volt főleg a fiatal fiúkra.

Télapó volt a beceneve. Nemcsak azért, mert hosszú szakállt viselt, hanem mert pénzt is adott, ha valaki vállalta, hogy Szíriába megy harcolni: állítólag 4500 eurót. Ehhez a pénzt lopásokból és rablásokból szerezték. Végül 2015 júliusában ítélték el, első fokon 12 évet kapott. Bernard Michel ügyész akkor azt mondta: Zerkani egy egész generációt fertőzött meg, főleg a molenbeeki fiatalokat. Amikor elfogták, a számítógépén olyan dokumentumokat találtak, mint a „38 mód a dzsihádban való részvételre” című propagandakiadvány. 

A perben összesen 32 embert vádoltak meg, de csak 13-an voltak ott a bíróságon. A többieket már vagy megölték Szíriában, vagy eltűntek – hogy aztán pár hónappal később néhányuk neve a terrortámadásokkal kapcsolatban kerüljön elő.

Zerkanit végül jogerősen a maximálisan adható 15 évre ítélték a múlt héten. Büntetését egy újonnan épített börtönben kell letöltenie, amelyet épp a radikális iszlámistáknak építettek, hogy ne tudjanak más foglyokat is áttéríteni dzsihádistának.

Fontos szerepe volt még az 55 éves Fatima Aberkannak, akit a csoport anyafigurájának nevez Guy van Vlierden, a Het Laatste Nieuws újságírója, aki az európai dzsihádistákkal foglalkozó Emmejihad blogot szerkeszti. Maga Zerkani is valószínűleg Aberkan közvetítésével került kapcsolatba az Iszlám Állam vezetőivel.

Aberkant régóta ismerték a terrorelhárítók: már 2007-ben letartóztatták a hírhedt terroristanővel, Malika el Arouddal együtt, mivel ki akarták szabadítani a börtönből az al-Kaida terroristáját, Nizar Trabelszit – de Aberkant végül nem vádolták meg az ügyben.

Több gyerekét is beszervezték a csoportba. Pieter van Ostaeyen szerint egyik fia, Soufiane Alilou például ötször ment Szíriába, csak az ötödik alkalom után tartóztatták le Belgiumban, másik két fia is harcolt ott, egyikük meghalt. 2013-ban pedig Aberkan maga vitte 14 és 16 éves lányát Szíriába.

A Zerkani-perben őt is elítélték, tavaly első fokon 8 évet kapott. Az ügyész a dzsihádista ideológia múzsájának nevezte, akinek „a dzsihád a bőre alatt van”. Fellebbezés után végül, Zerkanihoz hasonlóan, ugyanúgy 15 évet kapott ő is.

Gelel Attar

Gelel Attar

Szintén fontos szerepe lehetett a 26 éves Gelel Attarnak. Ő is marokkói származású, de Molenbeekben született, január 15-én viszont Casablancában tartóztatták le. A Zerkani-perben őt is a távollétében ítélték el, öt évet kapott. Régi barátja volt Abdelhamid Abaaoudnak és annak a Chakib Akrouh-nak, akinek szintén fontos szerepe volt a párizsi támadásokban.

Az ítélet szerint ő biztatta a frissen beszervezetteket a lopásokra, hogy finanszírozni tudják a szíriai utakat.

Guy van Vlierden szerint már 2012-ben több társával együtt támadást tervezett, a titkos találkozókat az ő lakásán tartották és erről a hatóságok is tudtak. A Zerkani által frissen beszervezettek is az ő lakásán találkoztak.

De hiába figyelték, 2012-ben Akrouh-val együtt Szíriába ment. Itt előbb az an-Núszra Fronthoz csatlakozott, majd az Iszlám Államhoz. Néhány hónappal később azonban elhagyta Szíriát és Marokkóba költözött. Az is elképzelhető, hogy kiábrándult a dzsihádista ideológiából, hiszen a de Standaard szerint a közösségi médiában elítélte a párizsi merényleteket.

A Zerkani-csoport tagjainak többsége Szíriában először egy szalafista, főleg csecsenekből álló csoporthoz csatlakozott, a Katibat al-Muhadzsirínhez, amely aztán megalakulása után beolvadt az Iszlám Államba – sok belga ekkor az an-Núszra Fronthoz csatlakozott (a konfliktusról itt olvashat bővebben), de aztán sokan visszatértek az Iszlám Államhoz.

Szíriában aztán Abaaoud vezetésével elkezdték összegyűjteni a Franciaországból vagy Belgiumból érkező harcosokat. Tavaly egy propagandavideót is készítettek velük: ezen az összes terrorista szerepel, aki később részt vett a párizsi támadásokban: foglyok torkát szorongatják, majd lefejezik vagy lelövik őket. Az egyik későbbi merénylő, Ismael Omar Mostefai azt mondja:

Abu Bakr al-Bagdadi rendelte el, hogy a saját hazátokban küzdjünk ellenetek. Allah segítségével a Champs-Elysees-n találkozunk.

A cikk folytatódik, lapozzon a következő oldalra!

Top 0