• Élet
Faktor

A terhesség alatt fogyasztott édesítőszeres üdítő növelheti a gyerek elhízottságának kockázatát

Kutatók szerint a mesterséges édesítőszereket tartalmazó innivalók terhesség alatti fogyasztása növelheti a gyerek későbbi elhízottságának kockázatát.

Illusztráció

Illusztráció

Fotó: Mészáros Annarózsa

A JAMA Pediatrics című amerikai folyóiratban közölt tanulmány 3033 anya-gyermek páros bevonásával készült. A kutatók kérdőívek segítségével nézték meg, hogy az édesanyák miket ettek és ittak a terhesség ideje alatt. A gyermekek testtömegindexét (BMI) egyéves korukban mérték meg.

Az anyák csaknem 30 százaléka fogyasztott mesterséges édesítőszereket tartalmazó italokat, köztük diétás üdítőket és édesített teákat, valamint kávét.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az érintett csoportba tartozó nők nagyjából 5,1 százaléka fogyasztott napi szinten ilyen innivalókat, az ő gyermekük esetében kétszer nagyobb volt a túlsúlyosság kockázata egyéves korban - írja az MTI.

    A vizsgálatot vezető Meghan Azad, a kanadai Manitobai Egyetem munkatársa szerint ez az első tanulmány, amely emberek bevonásával nyert bizonyítékot szolgáltat a terhesség alatt fogyasztott édesítőszeres üdítők és a csecsemők testsúlya közötti összefüggésre.

    A tanulmány ugyanakkor nem mutatott kapcsolatot a cukorral édesített innivalók és a kisgyermekkori elhízottság között.

    A kutatók hangsúlyozták, hogy bizonyos korlátok (például a kérdőívek esetleges pontatlansága) miatt, a tanulmány nem alkalmas ok-okozati összefüggés kimutatására, ezért további vizsgálatokra lesz szükség a mostani eredmények megerősítéséhez.

    Top 16