• Élet
Faktor

A terhesség alatt fogyasztott édesítőszeres üdítő növelheti a gyerek elhízottságának kockázatát

Kutatók szerint a mesterséges édesítőszereket tartalmazó innivalók terhesség alatti fogyasztása növelheti a gyerek későbbi elhízottságának kockázatát.

Illusztráció

Illusztráció

Fotó: Mészáros Annarózsa

A JAMA Pediatrics című amerikai folyóiratban közölt tanulmány 3033 anya-gyermek páros bevonásával készült. A kutatók kérdőívek segítségével nézték meg, hogy az édesanyák miket ettek és ittak a terhesség ideje alatt. A gyermekek testtömegindexét (BMI) egyéves korukban mérték meg.

Az anyák csaknem 30 százaléka fogyasztott mesterséges édesítőszereket tartalmazó italokat, köztük diétás üdítőket és édesített teákat, valamint kávét.

Az érintett csoportba tartozó nők nagyjából 5,1 százaléka fogyasztott napi szinten ilyen innivalókat, az ő gyermekük esetében kétszer nagyobb volt a túlsúlyosság kockázata egyéves korban - írja az MTI.

A vizsgálatot vezető Meghan Azad, a kanadai Manitobai Egyetem munkatársa szerint ez az első tanulmány, amely emberek bevonásával nyert bizonyítékot szolgáltat a terhesség alatt fogyasztott édesítőszeres üdítők és a csecsemők testsúlya közötti összefüggésre.

A tanulmány ugyanakkor nem mutatott kapcsolatot a cukorral édesített innivalók és a kisgyermekkori elhízottság között.

A kutatók hangsúlyozták, hogy bizonyos korlátok (például a kérdőívek esetleges pontatlansága) miatt, a tanulmány nem alkalmas ok-okozati összefüggés kimutatására, ezért további vizsgálatokra lesz szükség a mostani eredmények megerősítéséhez.

Top 0