• Tudomány
Frányó Krisztina

Rákot okozhat a vörös hús és a tartósított hús

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb kutatásai szerint a tartósított hústermékek, mint például a szalonna, a kolbász vagy a sonka, nagyban növelhetik a rák kialakulásának veszélyét. De a vörös hús is növelheti a rákveszélyt.

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ahogy azt már megírtuk, a WHO jelentése szerint napi 50 gramm tartósított hústermék 18%-kal növeli a vastagbélrák kialakulásának lehetőségét. Hogy ennek a súlya és betartási nehézsége a gyakorlatban is érzékelhető legyen: 50 g tartósított hústermék kevesebb, mint két szelet bacont jelent. Ugyanez az arány igaz általánosságban a vörös hús fogyasztására is.

  A tartósított húsok olyan hústermékek, amelyeknek valamilyen módon vagy meghosszabbították a tárolhatósági idejét, vagy megváltoztatták az ízét – például füstöléssel, pácolással, esetleg só vagy más tartósítószer hozzáadásával. Ezek az adalékok pedig növelik a rák kialakulásának lehetőségét – írja a BBC. A kutatás tehát ugyanabba a rákkeltő kategóriába teszi a tartósított húsokat, mint a plutóniumot, és az alkohol sem áll messze ettől a csoporttól, hiszen ezek is növelhetik a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

  Évente körülbelül 7 és fél millió ember hal meg rákban. Ebből becslések szerint 34000-en vastagbélrákban, amit egy kiegyensúlyozottabb diétával lehetne orvosolni – ebben drasztikusan csökkenteni kéne a vörös és tartósított hús fogyasztását. Ezzel szemben 600 ezren halnak meg évente olyan típusú rákban, amit az alkoholfogyasztás okoz és egymillióan a dohányzás miatt.

  Fotó: Europress / Andrej Isakovic - AFP

  Fotó: Europress / Andrej Isakovic - AFP

  Egy szalonnás szendvics elfogyasztása tehát nem olyan káros, mint a dohányzás. „Természetesen az esetenként elfogyasztott tartósított hús csak kis mértékben növeli a rák kockázatát, de ahogy nő a mennyiség és a gyakoriság, úgy nőnek a bélrák esélyei is.” – mondta dr. Kurt Straif, a WHO egyik orvosa.

  A jó hír viszont az, hogy a WHO szerint a húsfogyasztásnak előnyei is vannak. A vörös húsok tápértékben gazdagok, fő forrásai a vasnak, a cinknek és a B12 vitaminnak is.

  A WHO szerint a kutatás olyan szempontból volt fontos, hogy segít kiegyensúlyozni az országok étrendjét.

  Tim Key professzor, a brit Rákkutató Intézet és az Oxford Egyetem munkatársa szerint ez a jelentés nem azt jelenti, hogy most abba kell hagyni a tartósított és a vörös húsok fogyasztását, csak végig kell gondolni, mennyit eszünk belőlük, és valójában mennyit lenne ajánlott fogyasztani, majd a két eredményt összhangba kell hozni. „Ha egyszer-egyszer megeszünk egy baconös szendvicset, az még nem okoz nagy kárt – az egészséges étrend viszont a mértékletességen alapul.”

  Top 16