• Külföld
Frányó Krisztina

A szíriai elnök nem béketárgyalásokat szeretne, hanem katonai erőszakot

Ma kezdődnek Genfben a szíriai béketárgyalások, amelyek a tervek szerint fél évig tartanak. Ennyi idő alatt kéne megoldást találni a több, mint öt éve tartó szíriai polgárháborúra. Az ellenzék vezetője, Riyad Hijab szerint azonban kevés esély van arra, hogy a tárgyalások ezúttal eredményesek lesznek - szerinte ugyanis Bassár el-Aszad elnök csak a katonai erőben képes gondolkodni.

Fotó: Europress / Jacques Demarthon - AFP

Fotó: Europress / Jacques Demarthon - AFP

„Ismerem Bassár el-Aszadot. A miniszterelnöke voltam, míg a disszidálásomig el nem fordultam tőle. Ismerem a barbárságát.”

- mondta a szíriai ellenzéki csoportok vezetője, Rijad Hijab a CNN-nek.

Hijab két hónapig volt Aszad kormányának miniszterelnöke 2012-ben. Innen Szaúd-Arábia költözött, ahol az ellenzék egyik vezetőjévé vált.

„Ő csak a katonai megoldásban hisz – nem akar politikai folyamatot. Ahogy Oroszország sem. Mind katonai megoldást szeretnének. Azért jönnek a béketárgyalásokra, hogy megbuktassák a folyamatot.”

Oroszország ősz óta támogatja légi csapásokkal régi szövetségesét, Aszad elnököt. Az orosz közlemény szerint a katonák az Iszlám Állam ellen harcolnak, de az Amerikai Egyesült Államok már többször is megvádolta az oroszokat azzal, hogy főleg a szír ellenzéket, az ellenállókat, és a konfliktusos területeken ragadt civileket bombázzák.

A béketárgyalások eredetileg már hétfőn elkezdődtek volna, de az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura végül péntekre tolta át a konferencia kezdetét – mivel nem volt egyértelmű, hogy ki képviseli az ellenzéket, és kik vesznek részt a tárgyalásokon.

Az sem egyértelmű még, hogy Hijab csoportja részt vesz-e a közvetítői beszélgetéseken – de Mistura minden háborúzó fél álláspontját egyénileg szeretné megismerni, mielőtt a szíriai ellenzék és az Aszad-rezsim közös tárgyalóasztalhoz ülhetne.

Fotó: Europress / Fabrice Coffrini - AFP

Fotó: Europress / Fabrice Coffrini - AFP

Hijab szerint a tárgyalások előtt azt szeretnék látni, hogy az ENSZ betartja a decemberben meghatározott humanitárius intézkedéseit – ezek közül is a szíriai háborúról szóló egyezményt. Eszerint minden oldalnak engednie kell a humanitárius szervezetek gyors, biztonságos és akadálytalan működését, mikor olyan alapvető szükségleteket szállítanak, mint az étel és a gyógyszer – akár az „önkényesen fogvatartott személyeknek” is. Emellett a dokumentum még azt is meghatározza, hogy a civilek elleni támadásokat azonnal meg kell szüntetni.

Hijab elmondása szerint a koalíciója levelet írt az ENSZ főtitkárának, Ban Ki-moonnak azért, hogy megsürgesse a vállalt kötelezettségek végrehajtását.

De Mistura szóvivője, Michael Contet szerint a különmegbízott már válaszolt is a levélre.

„A vállalt kötelezettségek és a tűzszünet végrehajtásának legmegfelelőbb módja, ha az ellenzék eljön Genfbe, és rajtunk keresztül megtárgyalja az ENSZ-szel és a további érdekelt pártokkal az igényeit.” – mondta Contet.

A csoportot azóta telefonon is felkérték arra, hogy vegyen részt a béketárgyalásokon.

„El szeretnénk menni. De kérjük, hogy dolgozzanak együtt velünk azért, hogy az embereink elégedettek lehessenek.” – mondta Mohammed Alaa Ghanem, Hijab munkatársa.

Top 16