• Külföld
Faktor

A szerb elnök felhatalmazta a védelmi minisztert a hadsereg bevetésére

Tomiszlav Nikolics szerb elnök csütörtökön felhatalmazta a védelmi minisztert arra, hogy szükség esetén teljes készültségbe helyezze a hadsereget "a kívülről érkező veszélyek" elkerülése érdekében.

Ez egyben azt is jelenti, hogy akár a migránsválság kezelésében is bevethetik a hadsereget, illetve az elnök távollétében a védelmi miniszter is hozhat a bevetésre vonatkozó döntést.

A nemzetbiztonsági tanács csütörtöki ülését követően Nikola Szelakovics igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a hadsereget akkor vetik be, ha "arra szükség lesz, vagy ha a rendőrség nem tudja fenntartani a rendet".

A miniszter ugyanakkor nem közölte, hogy a jelenlegi biztonsági helyzet indokolja-e a katonaság bevetését bárhol az országban, akár a szerb-macedón határon.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A migránsválság fokozódása miatt szerdán arról döntött a szerb kormány, hogy a legmagasabb szintű készültségbe helyezi a biztonsági szerveket.

    A nyugat-balkáni államok - amelyeken keresztül migránsok tömegei áramlanak Nyugat-Európába - nemrégiben megszigorították a menedékkérők ellenőrzését, emiatt migránsok ezrei vesztegelnek határaiknál - írta az MTI.

    Top 16