• Külföld

A szeptember 11-i támadás töredékébe került a párizsi merénylet

A szeptember 11-i terrortámadás több mint 400 ezer dollárba kerülhetett. A párizsi támadás viszont ennek csupán 2 százalékába került egy számítás szerint.

A világ vezetői a terroristák pénzforrásait próbálják megszüntetni a párizsi merényletek óta. Franciaország és Belgium bejelentette, hogy 1 milliárd eurót költenek az Iszlám Állam megfékezésére. Ezzel szemben a támadásokhoz, és a félelemkeltéshez alig kellett néhány eszköz. A terroristáknak Kalasnyikovot és lőszereket, bérelt autókat és lakásokat, illetve robbanó öveket kellett szerezniük. A Reuters hírügynökség szerint ezekre összesen 7000 eurót költhettek.

Fotó: Europress/ Bertrand Guay - AFP

Fotó: Europress/ Bertrand Guay - AFP

A robbanó övek elkészítéséhez különböző olcsó alapanyagok kellettek. A szükséges vegyi anyagokat drogériákban is megvásárolhatták, övenként 5-10 euróért a Reuters szerint.

A merénylők két lakást béreltek Párizsban, az egyiket egy hétig, a másikat három napig, ennek a költsége 680 euró körül lehetett. Az autók bérleti díja 595 euróba került. Egy Kalasnyikovot 300 és 700 euró közötti áron lehet megvenni, míg a lövedékekből 2000 darab ára körülbelül 500 euró. Az utazás költsége változó lehet. Ha a terrorista biztonságos úton megy, akkor akár 5000 euró is lehet az útiköltség Szíriából - számolta ki a brithírügynökség.  

Top 0