• Külföld
Faktor

A spanyol szocialisták szerint Rajoynak le kell mondania a miniszterelnök-jelötségről, mert visszautasította a kormányalakítási felkérést

Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök péntek este bejelentett döntését azzal indokolta, hogy az uralkodó hiába javasolná őt a kormányfői posztra a parlamentnek, a szükséges támogató szavazatokat nem tudná megszerezni. Annak ellenére, hogy a felkérést jelenleg nem fogadta el, a politikus közölte: tovább dolgozik a hiányzó támogatás megszerzésén.

Fenntartani a várakozást a politikai és személyes túlélés érdekében felelőtlenség

- ezt írták közleményükben a szocialisták, akik a második legnagyobb politikai erőként egy baloldali kormánykoalíció létrehozását tervezik. De szerintük a választásokon győztes PP-nek kötelessége megpróbálni kormányt alakítani.

A szocialisták addig nem kezdenek tárgyalást más pártokkal a kormányzásról, amíg Mariano Rajoy nem tisztázza szándékait. Úgy vélik, a konzervatív politikusnak le kell mondania a miniszterelnök-jelöltségről.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A radikális változásokat követelő baloldali Podemos párt pénteken közölte, hogy támogatja a szocialista párt vezetésével egy baloldali kormánykoalíció megalakulását, cserébe azonban a miniszterelnök-helyettesi posztot kérik.

  A baloldal koalíciós terveivel kapcsolatban Mariano Rajoy szombaton azt mondta: ha létrejön a baloldali kormány, abban valójában a Podemos fog dirigálni, a szocialista párt pedig ezzel megalázza magát.

  Szerinte a konzervatív párt a legnagyobb politikai erő a parlament alsóházában, a kongresszusban és abszolút többsége van a felső házban, a szenátusban, így elkerülhető, hogy a baloldali pártok ostobaságot kövessenek el. Példaként említette az alkotmánymódosítási terveiket, amelyeket a PP meg tud akadályozni.

  Spanyolországban még sosem fordult elő, hogy az uralkodó ne a választásokon győztes párt jelöltjét javasolja miniszterelnöknek, de ennyire bonyolult belpolitikai helyzetre sem volt még példa.

  A PP-nek 123 képviselője van a parlamentben, a PSOE-nak 90, a Podemosnak 69, a Ciudadanos nevű liberális középpártnak 40. A többi 28 mandátumon kisebb, főként nacionalista pártok osztoznak, akinek segítsége nélkül a baloldali pártok által felvázolt koalíció sem kerülhet hatalomra.

  Mariano Rajoy nagykoalíció létrehozását ajánlotta a szocialista pártnak és a Ciudadanosnak, amit mindketten elutasítottak.

  A 350 fős spanyol parlamentben abszolút többségre, azaz 176 képviselő támogató szavazatára van szüksége a miniszterelnök-jelöltnek, hogy elsőre megválasszák. Ha ez nem sikerül, a voksolást két nap múlva meg kell ismételni, ekkor már elég a szavazó képviselők egyszerű többségének támogatása is.

  VI. Fülöp a jövő héten ismét konzultációt kezd a parlament pártjainak vezetőivel egy új miniszterelnök-jelöltről.

  Top 16