• Sport

A baszk csatár megdöntheti Puskás 53 éves rekordját

Nagy kérdés, hogy Aduriz kiutazhat-e a spanyol labdarúgó-válogatottal a 2016-os Európa-bajnokságra. A Bilbao csatára 35 éves kora ellenére nagyszerű formában van, 17 gólt lőtt eddig a La Ligában, ennél többet korábban csak Puskás Ferenc szerzett ennyi idősen.

Fotó: Europress - Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images

Fotó: Europress - Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images

A 2015/16-os szezonban Aritz Aduriz minden versenykiírást figyelembe véve már 30 gólnál jár. Ebből 17-et rúgott a spanyol bajnokságban, de az Európa-liga küzdelmek során is lőtt emlékezetes gólt.

Emiatt a Daily Mailnél felmerült a kérdés, hogy a 35 éves csatárnak - kora ellenére - helye lenne-e a spanyol válogatott Európa-bajnoki keretében. A jelenlegi állás szerint a spanyol keretben nincs kimondott sztárcsatár David Villa visszavonulása óta, de ezek ellenére nem fér oda a Bilbao játékosa a kerethez. Vincente del Bosque elképzeléseiben Diego Costa (Chelsea), Alváro Morata (Juventus) és Paco Alcacer (Valencia) szerepel.

Aduriz gólja a Marseille ellen:

Aduriz kora ellenére a spanyol bajnokság egyik legjobb góllövője, még arra is van esélye, hogy Puskás Ferenc több mint 50 éves rekordját megdöntse. A magyar csatár a Real Madrid színeiben 1962-63-as szezonban 26 spanyol bajnoki gólt szerzett 36 évesen, de egy évvel később is eljutott 20 gólig. Ezt a rekordot döntheti meg most Aduriz, akinek a hátralévő meccseken 10 gólt kellene lőnie.

A jelenlegi állás azért is érdekes, mert Diego Costa hiába fiatalabb, idén csak 14 gólnál jár, míg Aduriz 2012 óta a harmadik legjobb csatárnak számít a La Ligában Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mögött, azóta 65 bajnoki gólt szerzett.

Aduriz gólja az Eibar ellen:

A Cope nevű spanyol rádió megkérdezte Fernando Llorentét, hogy ő mely csatárokat vinné ki az Európa-bajnokságra, mire a játékos a következőket mondta:

Egyet tudok teljesen mértékben, Adurizt biztos kivinném, mert amit művel, az elképesztő.

Aduriz játékstílusa ráadásul eltér a megszokott spanyol stílustól, jó a fejjátéka, feltalálja magát a 16-oson belül akár segítség nélkül is, ráadásul nem önző, szívesen szolgálja ki a társakat is.

A válogatottról megkérdezték magát a játékost is, de a csatár diplomatikus választ adott.

Del Bosque nehéz döntés előtt áll, mert rengeteg jó játékos van. Mindig a következő mérkőzésre gondolok, és arra, hogy segítsek a klubomnak

- mondta Aduriz az esetről.

Az, hogy valaki ilyen idősen bekerül a keretbe csatár létére, nem lenne példa nélküli, Miroslav Klose a 2014-es világbajnokság idején már 34 éves volt. Del Bosque ugyan ragaszkodni szokott az elképzeléseihez, de talán ezúttal Aduriz lesz a kivétel.

Top 0