• Külföld
Gyöngyösi Lilla

A sofőré lett a királyné vagyona

Bátyja sofőrje kapta Reza Pahlavi néhai iráni sah 2001-ben elhunyt második feleségének hagyatékát egy keddi kölni bírósági döntés szerint.

Szoraja Iszfandiari a fivérét jelölte meg örökösének, Németországban élő testvére azonban néhány nappal a „szomorú királyné" után szintén meghalt. A férfi egy jegyzetfüzetben rövid végrendeletet hagyott hátra, amelyben sofőrjére, egyben titkárára hagyta vagyonát. Szoraja rokonai és a sofőr között évekig tartó pereskedés kezdődött, amelynek a keddi bírósági döntés vetett véget azzal, hogy érvényesnek ismerte el a jegyzetfüzetbe írt végrendeletet, és úgy határozott, hogy a vagyon a sofőré.

A vagyon nagysága nem ismert.

Szoraja Iszfandiari 1932-ben született. Anyja német volt, apja egy perzsa törzs egyik vezető családjának leszármazottja. Kivételes szépsége mellett előkelő származása is szerepet játszott abban, hogy Reza Pahlavi őt választotta társául, amikor az 1940-es évek végén elvált első feleségétől.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Fotó: wikipedia.

    Fotó: wikipedia.

    A hercegnő csalódást okozott az uralkodónak: nem tudott trónörököst szülni neki. Pahlavi, aki biztosítani akarta családja utódlását az iráni trónon, 1957-ben elvált tőle. Szoraja elhagyta Iránt. Rómában, Németországban és Franciaországban élt, próbálkozott a színészi pályával, nem túl nagy sikerrel. Sokat utazott, állítólag sok kalandja volt, de biztosan csak annyit tudni, hogy öt évig élt együtt egy fiatal olasz rendezővel, aki meghalt egy repülőgép-szerencsétlenségben.

    A boldogtalan nő 1991-ben A magány palotája címen adta közre élettörténetét. Hatvankilenc évesen halt meg – írja az MTI.

    Top 16