• Külföld
Faktor

A síközpontok nagy része megszűnhet Németországban

A klímaváltozás a németországi síturizmust jelentősen befolyásolja. A műhó pedig önmagában hosszútávon nem segít a problémán. Pedig az Alpokban a síközpontot egyharmadát már sok esetben műhó használatával tartják életben.

A globális felmelegedés által a talaj közeli levegő két fokkal emelkedett a 19. század során, ami a hóhatárt 300 méterrel felfelé mozdította. Már a német síközpontoknak legalább a fele műhóval működik. A kormány számol azzal, hogy hamarosan már csak minden tizedik síközpont lesz "hóbiztos" Németországban.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A vizsgálatok azt mutatták, hogy az Alpok és a környéke különösen hirtelen melegedett fel. A hőmérséklet a 19. század óta körülbelül a kétszeresére nőtt. Az Alpokban a  felmelegedés gyorsasága duplája a világszerte mért átlagnak.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kormány állásfoglalása szerint Németországban a hetvenes évek óta a legalább 30 centiméteres hóval borított napok száma a felmelegedés ellenére nem lett kevesebb. Pedig bizonyos helyeken kevesebb hó esik, mint ezelőtt. Kevesebb „hóbiztos” hely lett például a berchtesgadeni területen, de még így is több, mint 100  a havas napok száma évente. Az Érchegységben 97 nap az éves átlag, a Zugspitz területén pedig 124. Mindez azonban csökkenő tendenciát mutat - írja a Spiegel.

    A Zöldek egyik képviselője szerint, tekintettel a klímaváltozásra, meg kell szüntetni a síturizmustól való gazdasági függőséget és életre kell kelteni egy újfajta turizmus lehetőségét Németországban. Szerinte minden további beruházás a síelésbe hiba lenne.

    Top 16