• Kultúra
Maksa Mónika

A Saul fiával nyílt meg a Filmhét

A hétfő virradóra Oscar-díjat nyert Saul fia nyitotta meg a 2. Magyar Filmhetet Budapesten. A rendezvény a nemrég meghalt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az Uránia Nemzeti Filmszínházban azt mondta a Filmhét megnyitóján, hogy a filmművészet a kultúrának olyan része, amely igazán méltó az ünneplésre. Az idei rendezvényen 270 filmet fognak vetíteni. Karas Monika hozzátette, hogy a filmek a kortárs kulturális életünk részei, több mint egyharmadukat pedig a médiatanács támogatásával forgatták.

Az Oscar-díjas  Saul fia nyitotta a 2. Magyar Filmhetet.

Az Oscar-díjas Saul fia nyitotta a 2. Magyar Filmhetet.

A Magyar Filmhetet Novák Emil, az eseményt szervező Magyar Filmakadémia elnöke nyitotta meg. Beszélt arról, hogy a Filmakadémia 192 tagja titkos szavazással dönt a 18 díjazottról, a győzteseket vasárnap fogják kihirdetni. A megnyitót felvételről Los Angelesből a Saul fia rendezője, Nemes Jeles László, a főszereplő Röhrig Géza és a stáb is köszöntötte – írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A megnyitón ott volt Rófusz Ferenc, aki 1981-ben A légy című animációs filmjével Magyarország képviseletében az első Oscar-díjat kapta. A műsorban pedig néhány másodperc csenddel adóztak a napokban elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze emlékének. Az eseményen a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége nevében Falkusz Zoltán és Horváth Zsófia arra kérte a hazai filmes szakma képviselőit, hogy lássanak el felirattal minden filmkópiát, mert a Magyarországon élő mintegy tízezer siket és hatvanezer nagyothalló is részese akar lenni a filmek által nyújtható kulturális élménynek.

    Top 16