• Sport
Faktor

A Puskás Intézet kapta az Aranycsapat kapusának relikviáit

Születésének 90. évfordulóján az örökösök döntése alapján a Puskás Intézethez kerültek Grosics Gyulának, az Aranycsapat kapusának sportpályafutásával kapcsolatos trófeái, emlékei és relikviái.

Fotó: Europress / Isza Ferenc - AFP

Fotó: Europress / Isza Ferenc - AFP

A legendás labdarúgó 2014-ben, 88 éves korában halt meg. A Puskás Intézet csütörtöki közleménye szerint Grosics Gyula egykori kérésnek megfelelően került a hagyatéka az intézményhez.

A gyűjtemény több száz tételből áll, és Grosics egész pályafutását felöleli. A tárgyak között van olimpiai aranyérem, világbajnoki ezüstérem, három világbajnokság emlékei, különféle állami kitüntetések, Nemzet Sportolója oklevél és Prima Primissima-díj.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Grosics három lánya azt írta:

    Édesapánk igyekezett a lehető leggondosabban megőrizni hallatlanul sikeres sportpályafutása tárgyi emlékeit, trófeáit, és bár sok mindent elajándékozott vagy jóhiszeműen kölcsönadott életében, nagyon gazdag gyűjteménnyel tudjuk gyarapítani a Puskás Intézet fantasztikus anyagát. Biztosak vagyunk abban, hogy jó kezekben lesznek Grosics Gyula sportrelikviái a magyar futball hagyománya iránt elkötelezett szakemberek felügyelete alatt a Puskás Intézetnél, ahova a tárgyakat maga édesapánk is szánta

    A Puskás Intézet a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián működő archívum, múzeum, tudományos központ. A Puskás-gyűjtemény tavaly kiegészült a korábban Bodnár György tulajdonában lévő anyaggal, amely többnyire Puskás Ferenc élete utolsó húsz évében összegyűlt kitüntetéseit, ajándékait, személyes tárgyait tartalmazza. A felcsúti gyűjtemény azóta bővült Csanádi Árpád, Sebes Gusztáv és Deák Ferenc labdarúgással kapcsolatos hagyatékával.

    Top 16