• Külföld

A polgármester ellen tüntetnek a metrósztrájk második napján

A barcelonai közlekedési vállalat több száz dolgozója tüntetett Ada Colau polgármester ellen szerdán, a metrósztrájk második napján. A felszíni közlekedést a megnövekedett forgalom mellett tovább nehezítette, hogy a légszennyezés miatt korlátozták a forgalmat.

A Mobile World Congress-re (amelyről itt, itt és itt is írtunk) időzített sztrájkkal 3 százalékos béremelést és több határozatlan idejű szerződést követelnek a szakszervezetek. Eddig nem sikerült megegyezni a tárgyalásokon, a városvezetés egyszázalékos béremelést ajánlott fel.

A dolgozók azért kezdtek tüntetni, mert Ada Colau polgármester a helyzethez képest aránytalannak nevezte a sztrájkot, amely az év egyik legfontosabb nemzetközi eseményének idején okoz problémákat a városi közlekedésben.

A szakszervezetek kifogásolták, hogy a városvezetés a metrósztrájk második napjára 15 százalékkal megemelte a szükséges minimális szolgáltatások arányát: a metróban reggel 65 százalék, majd délután négyig 45 százalék lett kötelező. Ezzel pedig csökkentették a sztrájk hatását. A város vezetése azzal indokolta döntését, hogy a hétfői sztrájk biztonsági problémákat okozott, és hogy a légszennyezettség növekedése miatt korlátozni kellett a felszíni közlekedést.

A legnagyobb metrós érdekképviselet szerint azonban mindez hazugság. A volt civil aktivistából lett baloldali polgármestert pedig azzal vádolták, hogy átállt a „másik oldalra".

A beszámolók szerint a munkabeszüntetés dugókat okozott az egész városban, de nem ismétlődött meg a hétfői közlekedési káosz. Csütörtökön a buszsofőrök ismétlik meg keddi, kétszer két órás tiltakozó sztrájkjukat – írja az MTI.

Top 0