• Politika
Faktor

A pártok a párizsi terrortámadásról és a miniszterelnök beszédéről

Az LMP szerint közös megoldásokra van szükség az EU megvédéséhez, az MSZP erős és határozott választ akar. A Fidesz az Európai Unió vezetőinek felelősségét emelte ki, a Jobbik szerint nemzeti kérdés a terrorizmus elleni védelem. a KDNP szónoka pedig arról beszélt, hogy a tét az európai civilizáció és kultúra megmaradása. Az Együtt - a Korszakváltók Pártja bírálta Orbán Viktort. A miniszterelnök mai beszédére, napirendi előtti parlamenti felszólalására reagálták a pártok, amelyben a pénteki terrortámadásra reagált.

Párizsban az európai civilizációt érte barbár, semmivel sem indokolható támadás. ezt mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a terrortámadásokról hétfőn, a Parlamentben. Szerinte Magyarország egy olyan Európát akar, amely minden körülmények között képes megvédeni az európai polgárok életét, értékeit és érdekeit. Az Országgyűlés néma felállással emlékezett az áldozatokra.

Az LMP szerint meg kell védeni Európát és az Európai Uniót, és ehhez közös megoldásokra van szükség. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a kormányfő hétfői napirend előtti felszólalására reagálva az Országgyűlésben kiemelte: meg kell védeni Európát, ez azonban nem sikerült. Ha nincs hatékony terrorellenes együttműködés az unión belül, nincs az európai titkosszolgálatok között közös parancsnokság alatt működő információmegosztás, akkor Magyarország is védtelen lesz. Szerinte ezt Magyarország sem végezte el a kritikus hónapokban.

Az MSZP szerint erős, arányos és hatásos válaszra van szükség a Párizsban történt merényletek után. Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője a kormányfő felszólalására reagálva kiemelte: a józan többség ma tudja Európában, hogy a párizsi terroristákat semmilyen kerítés sem állíthatta volna meg. Szerinte akik ilyen helyzetben a közéletet hiszterizálni, a politikai tőkéjüket kovácsolni igyekeznek, azok mind a terroristák céljait segítik. A józan többség Európában pontosan tudja, hogy a terrorizmusért a terroristák felelnek - jelentette ki, és megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy - mint mondta - a kormányfő felszólalásával feszültséget igyekezett kelteni, miközben éppen ezzel szemben kellene "meghatároznunk magukat".

A képviselők egyperces néma felállással emlékeznek a párizsi merényletek áldozataira az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. november 16-án. Fotó: MTI

A képviselők egyperces néma felállással emlékeznek a párizsi merényletek áldozataira az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. november 16-án. Fotó: MTI

Az EU vezetőinek felelősségét hangsúlyozta az MTI beszámolója szerint Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, aki felháborítónak nevezte a Párizsban történteket. Most nem lehet köntörfalazni, az egész válság, az a csőd, amit az EU a bevándorláspolitikájával és nyomában a terrorizmussal okozott, nem oldható meg, ha mellébeszélnek Azt mondta: a mostani szabályok egyértelműek, azt kell beengedni, akinek politikai menedékjogra van jogosultságra, ők nem terroristák.    

A Jobbik elnök-frakcióvezetője, Vona Gábor szerint mind a kvóták rendszerét, mind a bevándorlók visszatoloncolását meg kell akadályozni, ha Magyarországot meg akarjuk védeni a terrorizmustól. Szerinte ez nemzeti kérdés, a Brüsszel és Berlin által vezényelt "ostoba, a józan észt háttérbe szorító" bevándorláspolitika megbukott, és azzal együtt a balliberális pártok azt támogató politikája is.

A KDNP szerint a valódi üldözöttek mellett megélhetési bevándorlók, bűnözők, katonák és terroristák is vannak a migránsok között, a kérdés rendezésének tétje pedig az európai civilizáció és kultúra megmaradása. Vejkey Imre frakcióvezető-helyettes arra kérte a kormányfőt: tegye, amit eddig is tett és védje meg Magyarországot. A párizsi terrormerényleteket az egész emberiség békéje ellen elkövetett cselekményként értékelte.

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja később sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondták, elfogadhatatlan és felháborító, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bármilyen módon is összefüggésbe hozza a bevándorlást a párizsi terrortámadásokkal. Szigetvári Viktor pártelnök azt mondta, az Együtt független képviselőként dolgozó két politikusa az Országgyűlésben nem fogja megszavazni az uniós kvótarendszer megtámadásáról szóló javaslatot. Szerinte erősebb Európát csak úgy lehet megteremteni, ha a kötelező kvóták mellett egy új kitoloncolási politikát, egy új dublini egyezményt teremtenek, de továbbra is emberként bánnak a menedékkérőkkel.

Top 0