• Külföld

A párizsi terrortámadás egyik áldozatának édesanyja beperelné Belgiumot

A 26 éves Valentin Ribet 129 emberrel együtt november 13-án halt meg Párizsban, mikor az Iszlám Állam terroristái több helyszínen is lövöldöztek és robbantottak Párizsban. A férfi édesanyja szerint Belgium megakadályozhatta volna a terrortámadást - ezért bepereli az országot.

Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP

Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP

A fiatal ügyvéd a menyasszonyával ment november 13-án a Bataclan színházba az Eagles of Death Metal koncertjére. Három terrorista több mint 80 embert ölt meg itt – köztük Valentin Ribetet is. Menyasszonyát, Evát is meglőtték, de ő túlélte a támadást.

A férfi édesanyja, Nadine Ribet-Reinhart hanyagsággal vádolja Belgiumot, és perelni akar. A párizsi terrortámadásban résztvevő dzsihádisták többsége ugyanis Belgiumban nőtt fel, vagy hosszabb ideig tartózkodott az országban. A nő szerint pedig a belga hatóságoknak tenniük kellett volna valamit azért, hogy megakadályozzák a terroristák merényletét – írja a BBC.

„Ezt tétlenségnek hívják, és ez a tétlenség megtizedelte a családokat!”

- mondta Ribet-Reinhart.

A terrortámadást valószínűleg Brüsszelben tervelték ki a dzsihádisták – a belga hatóságok múlt héten azonosítottak három olyan lakást is, amelyeket a terroristák közvetlenül a támadás előtt használtak. Ezek között volt a még mindig szökésben lévő terrorista, Salah Abdeslam lakása is. A férfi a terrortámadások után ide tért vissza. Ezt követően Brüsszelben napokig a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint volt érvényben.

A terroristák közül többnek is belga-marokkói felmenői vannak, és valószínűleg mind jártak Brüsszel Molenbeek negyedében. A támadások kitervelője, Abdelhamid Abaud itt nőtt fel – a férfinak legalább négy másik terrortámadáshoz is köze volt.

Belga nemzetiségű volt az a Chakib Akrouh is, akit a párizsi rendőrség Abauddal együtt ölt meg Saint-Denisben egy hét órás ostrom során, valamint Brahim Abdeslam is – ő kávézókban és éttermekben gyilkolt, majd felrobbantotta magát.

Bilal Hadfi ugyan francia nemzetiségű volt, de a támadások előtt Brüsszelben élt. A férfi a Stade de France-nál robbantotta fel magát – az öngyilkos merényletbe csak ő halt bele.

Fotó: Dabiq

Fotó: Dabiq

Hétfőn Marokkóban tartóztattak le egy marokkói-belga férfit, Gelel Attart. Ő is Molenbeekben élt, és közvetlen kapcsolatban állt Abauddal és Akrouh-val, valamint járt Szíriában is – ekkor csatlakozott a dzsihádistákhoz.

„Mind ismerjük Molenbeek nevét. De mit tett a belga állam? Tárgyalásokat tartott a vádlottak távollétében? Felsorolta a gyanúsítottakat? Meg kellett volna állítaniuk tíz terroristát, akik nem utazhattak volna be büntetlenül Franciaországba!”

- mondta Ribet-Reinhart.

Egy belga ügyvéd, Johan Platteau is azt mondta: Belgium felelős lehet a támadásokért, de ahhoz, hogy egy tárgyaláson vádlottként elítéljék, olyan bizonyítékokra lenne szükség, amelyek azt mutatják, hogy a belga hatóságok egyértelműen tudtak a támadásokról, mégsem tettek semmit.

Top 0