• Külföld
Faktor

A párizsi merényletek áldozataira emlékeztek a klímacsúcsra érkezők is

A párizsi klímacsúcs nulladik napján is megemlékeztek a terrortámadások áldozatairól. Vasárnap délután kezdődtek meg az egyeztetések a hivatalosan hétfőn induló csúcstalálkozóra. A delegációk tagjai egyperces csönddel kezdték meg a munkamegbeszéléseket.

Vasárnap már több ország vezetője megérkezett a francia fővárosba és megemlékezett a terrortámadások áldozatairól a Bataclan koncertteremnél. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Manuel Valls francia kormányfővel emlékezett az áldozatokra. Később a chilei elnök, Michelle Bachelet helyezett el virágokat a koncertteremnél, ahol három chileit is megöltek a terroristák.

Francois Hollande vasárnap este Hszi Csin-ping kínai elnökkel vacsorázik. Ez lesz az utolsó kétoldalú diplomáciai egyeztetés a klímacsúcs hétfői hivatalos megnyitója előtt. Kína a világ második legnagyobb gazdasága és első a környezetszennyezésben - írja az MTI.

A találkozó célja, hogy most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá a tagállamok, azért, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest.

Top 0