• Külföld

A pápa megengedte a fogamzásgátlók használatát

Ferenc pápa feloldotta a katolikus egyház fogamzásgátlásra vonatkozó tilalmát. A pápa azt szeretné, ha ennek köszönhetően a Zika-vírus nem terjedne tovább. A katolikus egyházfő a legtöbb fogamzásgátlási módszerre érvényes egyházi tilalmat feloldotta.

Ferenc pápa Mexikóból Rómába tartó útján beszélt egy sajtótájékoztatón a Zika-vírusról. Azt mondta, hogy a fogamzásgátlás a „kisebbik rossz” a megszakított terhességekkel szemben. Hozzátette, hogy az abortusz az „abszolút gonosz”, emellett pedig bűncselekmény is. Úgy fogalmazott: „Megölni valakit azért, hogy egy másikat mentsenek olyan dolog, amit a maffia tesz.” A terhesség elkerülése viszont nem egyenlő az „abszolút gonosszal”.

Forrás: Europress - Getty Images/Franco Origlia

Forrás: Europress - Getty Images/Franco Origlia

Korábban VI. Pál pápa már megengedte az afrikai apácáknak, hogy fogamzásgátlót használjanak, a sok nemi erőszak miatt.

A Humanae Vitae című pápai dokumentumot 1968-ban adták ki. Ebben tiltotta meg a katolikus egyház a fogamzásgátlók használatát. Az egyház ezek alapján csak azt engedi meg a hívőknek, hogy természetes módon védekezzenek a teherbe esés ellen. Azaz úgy, hogy a termékeny napokon kerüljék a szexet.

Csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolta a nőknek, hogy védekezés nélkül ne szexeljenek és ne akarjanak teherbe esni a Zika-vírus miatt. Latin-Amerikában azonban az emberek többsége katolikus, számukra pedig az egyház tiltja a fogamzásgátlást, így sokan nehéz helyzetbe kerültek.

Frank Pavone tiszteletes azonban úgy látja, hogy a fogamzásgátlás minden formája rossz. Azt mondta, hogy az egyház tiltását a körülmények nem változtathatják meg. Szerinte a párok felelőssége az egyház tanításai szerint élni minden körülmények között.

Más papok viszont azt mondják, hogy a vírus súlyos következményei miatt kivételt lehet tenni. James Bretzke szerint a megfertőzött babák nagyon szenvedhetnek, ezért elfogadható a fogamzásgátlás Dél-Amerikában, ahol a Zika terjed – írja a CNN.

Top 0