• Autó
Faktor

Gondolta, hogy a kocsija sokkal mocskosabb, mint egy nyilvános illemhely?

A bérautókat ráadásul nem nagyon tisztítják, pedig sokan koszolják azokat össze.

Egy bérautó-szolgáltatásokat összefogó amerikai keresőoldal ezer autóst kérdezett meg autótakarítási szokásaikról. A CarRentals.com szerint a válaszokból az derült ki, hogy a megkérdezettek 12 százaléka soha nem takarítja ki az utasteret – ez olyan, mintha otthon is állandó mocsokban élnénk -, 32 százalékuk pedig évente csak egyszer csinál tisztaságot a beltérben - írja az Infostart.

Illusztráció.

Illusztráció.

Pedig ez a szakemberek szerint nagy felelőtlenség, mert egy átlagos autó belterében 700 különböző baktériumfaj él.

Azért nem olyan jó ötlet például az autóban enni, mert a lehulló morzsák, kiömlő folyadékok táptalajául szolgálnak ezeknek a baktériumoknak, másrészt akárhová nyúlunk, akárhová tesszük az ételt, mindenhol nagyon piszkos lesz - elemzi a felmérést a Vezess.hu.

A kormánykerék a legnagyobb baktériumtenyészet, ezt fogdossuk legtöbbet. Ennek minden négyzetcentiméterén átlagosan 629 baktériumot találtak a kutatók. Összehasonlításképpen: a mobiltelefonok érintőképernyőjén átlagosan 100, a nyilvános WC-k ülőkéjén 172, a nyilvános felvonók nyomógombján 313 bacilus lapul egy négyzetcentiméteren, vagyis az utcai illemhely még mindig higiénikusabb, mint a liftben a gombok vagy az autónkban a kormánykerék.

Hiába próbáljuk "sterilizálni" az autót, az első tankolásnál ismét baktériumok tömegét visszük be az utastérbe: elég megfogni a töltőpisztolyt, amit előttünk már ezre megmarkoltak. A töltőpisztolyon milliószámra hemzsegnek a baktériumok, tehát tankolás után alaposan kezet kell mosni.

Kommentek:

Top 0