• Sport

A norvégok már ünnepelnek

Mint megírtuk, a 2016-os Európa-bajnoki pótselejtezőben Norvégiával játszik majd a magyar labdarúgó-válogatott. Megnéztük, hogy a norvég lapok mit gondolnak az esélyekről, és kiket szólítottak meg a sorsolással kapcsolatban.

Legutóbb három évvel ezelőtt játszott egymással a két csapat (Fotó: Europress - Kisbenedek Attila/AFP)

Legutóbb három évvel ezelőtt játszott egymással a két csapat (Fotó: Europress - Kisbenedek Attila/AFP)

Az Adresseavisen című lap cikkében röviden leírja, hogy mikor játsszák a két meccset, beszámol a többi párosításról, utána jönnek a számunkra érdekes nyilatkozatok:

Erik Thorstvedt (korábbi norvég válogatott kapus, a norvég TV2 szakértője):

„Teljesen mindegy honnan nézzük, a lehető legjobb ellenfelet kaptuk. Norvégia a favorit, de nem sokkal. Ennél nagyobb szerencsénk a kiemeléssel és a sorsolással sem lehetett volna, nagy az esélyünk, hogy kijussunk az Eb-re.”

Age Hareide (korábbi norvég szövetségi kapitány, a Malmö jelenlegi edzője):

„Most nagyon nagy esélyünk van a kijutásra, Magyarország volt a legjobb ellenfél, aki kaphattunk. Arra számítok, hogy a magyar csapat beáll védekezni. Ezt tette a bolgár válogatott is, őket pedig sikerült legyőznünk (kétszer is – a szerk).”

Kenneth Fredheim (televíziós kommentátor):

„Szerencsénk van, hogy azt kaptuk, amiben reménykedtünk. A legfontosabb az volt, hogy elkerüljük Ukrajnát, az nagyon nehéz párharc lett volna. Egyáltalán nem panaszkodhatunk a sorsolás miatt, az első meccsen jó esélyünk van előnyt kiharcolni hazai pályán.”

Karl Petter Löken (korábbi válogatott labdarúgó):

„Nagyszerű ez a sorsolás Norvégiának, nagyon jó esélyünk van legyőzni a magyar csapatot, amely talán a leggyengébb csoportban szerepelt. A legfontosabb az volt, hogy ne Ukrajnát sorsolják ki. Szerintem hosszú ideig nem kapunk majd akkora lehetőséget, mint most, hogy kijussunk egy Eb-re.”

Az Aftenposten újságírója, Erlend Nesje arról ír, hogy korábbról nem emlékszik ennél jobb sorsolásra norvég szempontból. Szerinte Norvégia óriási esélyt kapott, hogy kijusson az Eb-re, amire 2003-ban Spanyolország ellen nem volt esélye a norvég csapatnak a pótselejtező során.

A Dagbladet interjút készített Kovács Péterrel, aki már 2002 óta Norvégiában játszik. Kovács szerint papíron lehet, hogy Magyarország a legkönnyebb ellenfél Norvégia számára, de arra figyelmeztetett, hogy a magyar foci fejlődött, mióta a két csapat legutóbb találkozott egymással 2012-ben egy barátságos meccsen.

Kovács szerint egyik válogatott sem favorit. Arra a kérdésre, hogy melyik csapat sikerének örülne, azt mondta, hogy bármelyik is nyer, annak örül majd.    

Top 0