• Külföld

A nők nagyobb veszélyben vannak a klímaváltozás miatt, mint a férfiak

A nők sokkal nagyobb veszélyben vannak az árvizek, szárazságok és járványok miatt, mint a férfiak. A globális felmelegedéssel ezeknek a katasztrófáknak a száma viszont még tovább fog nőni.

Fotó: Europress / Ahmad Al-Rubaye - AFP

Fotó: Europress / Ahmad Al-Rubaye - AFP

A tudósok szerint a klímaváltozás azokban a fejlődő országokban fog nagyobb mértékben eltérő hatást gyakorolni a nőkre, amelyekben a női egyenjogúság nem igazán létezik, ahol a globális felmelegedés extrémebb formában jelentkezik, vagy ahol kevesebb pénz van arra, hogy védekezzenek a hatások ellen, esetleg kezeljék őket – írja az Independent.

Ezekben az országokban azért vannak nagyobb veszélyben a nők, mert egy járvány esetén azt diktálja az ottani férfiirányítású rendszer, hogy a nőnek ezalatt az idő alatt otthon kell főznie, takarítania és gondoskodnia másokról – ezzel pedig sokkal nagyobb kockázatnak van kitéve. Ezért is jellemző az, hogy az összeomló épületekben több a női áldozat, mint a férfi.

De a kutatók szerint ez csak egy ok a sok közül, amiért a fejlődő országokban élő nők hátrányosabb helyzetben vannak a férfiakhoz képest. Problémát jelenthet például árvíz esetén az is, hogy a szegényebb országokban a nők többsége nem tanul meg úszni. Az pedig minden katasztrófára igaz, hogy a fejlődő országokban a nők többségének nincs mobiltelefonja, így segítséget sem tudnak hívni. Járványok esetén pedig sokszor nem hagyhatják el a házat férfi kísérő nélkül, a mozgásukat pedig ilyenkor is gátolja a hosszú ruházat.

„A klímaváltozás hatására a világban létező összes nagy és összetett probléma még rosszabbá válik.” – mondta Hilary Bambrick, a Nyugat-Sydney Egyetem professzora. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az 1991-es bangladesi ciklonban a 150 ezer halott 90 %-a nő volt – pedig ekkor még nem igazán beszélhettünk klímaváltozásról.

„Ha a világ politikai vezetői komolyan gondolják a nemi egyenjogúságot, akkor a klímaváltozást is komolyan kell venniük.”

Fotó: Europress / Mark Ralston - AFP

Fotó: Europress / Mark Ralston - AFP

A szegényebb országok női lakossága nem csak a klímaváltozásból fakadó nagyobb tragédiák esetén van komolyabb veszélyben, mint a férfiak – a napról-napra emelkedő hőmérséklet is károsabban érinti őket. Veszélyeztetettebbek a moszkitócsípésből kialakuló betegségekre, mivel hagyományosan az ő feladatuk a vízgyűjtés és a szüretelés – így gyakrabban kerülnek kapcsolatba a vizes és párás helyekkel, amely a moszkitók élőhelye.

Szárazság esetén pedig előbb csökken a fejlődő országokban a nők élelmiszeradagja és sokkal nagyobb távokat kell megtenniük azért, hogy biztosíthassák a családjuk élelmezését. Ahogy nő a távolság, úgy nő a támadások veszélye is. „Ami még rosszabb, ezt az időt a tanulásra szánt időből fedezik” – mondta Jelena Manajenkova, a Meteorológiai Világszervezet helyettes főtitkára.

Ez a veszély sokkal kisebb lesz a fejlett országokban, ahol egyrészt nincsenek nemi egyenlőtlenségek, másrészt a klímaváltozás hatásai is sokkal enyhébben jelentkeznek.

Közel 3000 nő keresi fel azzal a kéréssel a politikai vezetőket, hogy a klímaváltozás enyhítéséről szóló tárgyalások során vegyék fel a veszélyeztetett nők ügyét is a napirendre – a decemberi klímacsúcson már erről is szó lesz.

Fotó: Europress / Jekesai Njikizana - AFP

Fotó: Europress / Jekesai Njikizana - AFP

Az év végén ugyanis Párizsban az ENSZ vezetésével próbálnak megoldásokat találni arra, hogyan is lehetne megküzdeni a globális felmelegedésből fakadó kihívásokkal. Már koalíció is született a nők veszélyes helyzetének ügyében – ez a csoport azt tűzte ki céljául, hogy a párizsi folyamat minél több szintjébe vonjanak be nőket is.

Ezen kívül számos megoldást is kidolgoztak: például azt javasolják, tájfun esetén a menedékhelyeken legyen külön férfi és női vécé is, ez ugyanis nagyobb biztonságérzetet nyújt a nőknek.

Cristiana Figueres, az ENSZ klímavédelmi vezetője megerősítette, hogy a párizsi csúcstalálkozón fontos téma lesz, hogy hogyan lehetne segíteni a fejlődő országbeli nők helyzetén, amelyet tovább ront a felmelegedés.

„A nők aránytalanul nagy veszélynek vannak kitéve a klímaváltozás miatt. Egyértelmű, hogy nőket és férfiakat egyaránt be kell vonni a helyzet kezeléséről szóló tárgyalásokba.”

Top 0