• Tech
Faktor

A Nike szédületes fejlesztése: nyáron már lehet kapni az önbefűző cipőt

Csak bele kell lépni, és a cipő beköti magát. Két gomb is van rajta, ráadásul nem ragad bele a sár a talpába. A tervezők célja az volt, hogy a sportoló lábához tökéletesen illeszkedő cipőt alkossanak.

A Nike HyperAdapt 1.0 egyelőre igényel némi rásegítést. Ha használat közben elmozdulnak a fűzők, vagy csak lazulnak, korrigálni kell. Erre van a két gomb a cipőn. Az egyikkel lazítani, a másikkal szorítani lehet a fűzőkön. A tervezők azt mondták, ezért ez az 1.0-ás verzió, amire ennek ellenére nagyon büszkék. A cipő talpában lévő szenzor érzékelni, hogy valaki beledugja a lábát, és megfeszíti a fűzőket.

Itt látszik a Nike HyperAdapt működés közben. (Jacques Slade videója.)

A Vissza a jövőbe második részében, 1989-ben álltak elő a filmkészítők az önbefűző cipő ötletével. Az akkori cipő csak egy dizájn elem volt, a Nike cég készítette a modellt, és a Mag nevet adták neki. A filmben természetesen úgy tűnt, hogy a cipő valóban bekötötte magát, mikor Marty McFly belelépett. A valóságban azonban 2011-ig kellett várni arra, hogy ilyesmi cipőket gyártsanak. A Nike ugyanis ekkor adott ki a Nike Mag egyik replikáját, de még ez sem tudta bekötni magát. Akkor 1510 párat árvereztek el az eBay-en, és a bevételt a Michael J. Fox Alapítványnak ajánlották fel. A színész ugyanis Parkinson-kóros, és az alapítványa is ezeket a betegeket segíti. Összesen 4,7 millió dollár folyt be az alapítványba az elárverezett cipőkből.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A következő kiadás és ugyanilyen árverés 2015. október 21-én volt. Azért éppen akkor, mert a filmben ezt a dátumot adta meg egyik jövőbe vezető útjánál Marty. Ez a modell már valóban be tudta kötni magát. A Nike 2016 tavaszán bocsátja árverésre ezeket a szintén limitált számú cipőket, és a bevételt megint a színész alapítványának adományozzák.

    Michael J. Fox azért kapott egy párat 2015-ben. A videón hallani, ahogy a cipő befűzi magát.

     

    A Nike HyperAdapt 1.0 azonban csupán az alapötlet miatt kapcsolódik a filmhez. Az önbefűzés mellett itt folyamatos kontroll alatt tarthatja a sportoló a cipőt, igaz, ezt még fejleszteni fogják. A tervezők szerint egy idő múlva már elvárás lesz, hogy a fűzőrendszer folyamatosan alkalmazkodjon a lábhoz, és mindig optimálisan feszüljön, hozzá se kelljen nyúlni. A HyperAdapt 1.0 talpának anyaga is speciális, ugyanis megakadályozza, hogy a sárdarabok beleragadjanak a redőkbe. A cipőt egyébként 2016 nyarától lehet majd megvásárolni. Három szín közül választhatnak majd a vásárlók. Fontos még, hogy csak Nike+ app tulajdonosok vehetnek a cipőből - írja a Nike.com.

    Top 16