• Külföld

Tagad a sorozatgyilkos neonáci csoport női tagja

Beate Zscheape két és fél év hallgatás után szólalt meg egy gyilkossággal kapcsolatban. A nő tagadja, hogy a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) neonáci csoport tagja lett volna.

Az NSU neonáci csoport egy évtizedes működése alatt több gyilkosságot és bombatámadást is elkövetett. Beate Zschaepe 2011-ben adta fel magát. Legújabb vallomásában tagadta, hogy a csoport tagja lett volna, de azt beismerte, hogy a csoport két tagjával is szerelmi viszonyban állt - írja a bbc.com.

Zschaepe azt mondta, hogy először Uwe Mundlos-ba szeretett bele, Uwe Boehnhardt-tal pedig a tizenkilencedik születésnapján találkozott. Ekkor került közelebb a férfi náci barátaihoz is. Uwe Mundlos és Uwe Boehnhardt egymást ölték meg egy öngyilkossági egyezmény miatt, röviddel azelőtt, hogy a nő feladta volna magát.

Forrás: Europress - Getty Images/Joerg Koch

Forrás: Europress - Getty Images/Joerg Koch

A csoport 10 embert ölt meg, közülük nyolcan török származásúak voltak. Az NSU a gyilkosságokat 2000 és 2007 között hajtotta végre. Egyes kritikusok szerint a rendőrség és a biztonsági erők komoly hibákat követtek el, hiszen a csoport működéséről a hatóságok nem tudtak.

Zschaepe 53 oldalas vallomásának felolvasásakor ügyvédje, Mathias Grasel a nő gyerekkorával védekezett. Azt mondta, hogy a nő viszonya az anyjával bonyolult volt, gyerekkorában az NDK-ban éltek.

Zschaepe tagadta, hogy részt vett a kivégzések előkészítésében vagy a náci csoport bármelyik akciójában, de bocsánatot kért az áldozatok családjától, hogy nem állította le a gyilkosságokat. Hozzátette, hogy az NSU első gyilkosságáról csak három hónappal később értesült. Ekkor Enver Simsek virágárust ölték meg Nünbergben, 2000. szeptember 9-én. Zschaepe elmondta Mundlosnak és Boehnhardtnak, hogy rendőrségre akar menni, de öngyilkossággal fenyegették meg. Vallomása szerint most sem tudja, hogy mi volt a gyilkosságok indítéka, annak ellenére, hogy korábban azt mondta a bíróságnak, hogy a két férfi Michele Kiesewetter rendőrnőt 2007-ben azért ölte meg, hogy elvegye a fegyverét.

Beate Zschaepe ügyvédei, Mathias Grasel, Wolfgang Heer (jobbra) és Hermann Borchert (balra) körében.

Beate Zschaepe ügyvédei, Mathias Grasel, Wolfgang Heer (jobbra) és Hermann Borchert (balra) körében.

Azt mondta, hogy annyira csalódott volt, hogy a szerelmei több embert is megöltek, hogy napi három-négy üveg bort ivott akkoriban és macskáit is elhanyagolta. Rájött, hogy két olyan férfival él, akiknek az élet semmit sem ér.

Az NSU gyilkosságait addig nem fedezték fel, amíg Zschaepe 2011 novemberében fel nem adta magát. A rendőrség ezután talált meg két holttestet is. Beate Zschaepe-t azzal vádolják, hogy a két férfival közös Zwickauban található lakásukat felgyújtotta.

Az ügyészek szerint a gyilkosságok a kivégzésekre hasonlítottak és az volt a céljuk, hogy félelmet ébresszenek a bevándorlókban, arra kényszerítve ezzel őket, hogy hagyják el Németországot. Beate Zschaepe továbbra sem hajlandó a csoport motivációiról beszélni.

Top 0