• Élet
Faktor

A nemi betegségek miatt kezdtek hűségesek lenni egymáshoz az ősemberek

A szerelmet és a házasság intézményét korszakoktól függetlenül sem mindig fűzték egybe a kutatók, de egy friss tanulmány szerint a monogámia és a házasság kialakulásának hátterében eredetileg az érzelmeknél és az anyagi megfontoltságnál is fontosabb tényező állt: így lehetett elkerülni a nemi betegségeket.

Illusztráció

Illusztráció

A kanadai Waterloo Egyetem kutatói számítógépes, matematikai modellezési technikákat használtak fel azért, hogy megértsék, a korai emberi társadalmakban hogyan alakultak ki a különböző közösülési viselkedések – írja az Independent.

Az első vadászó-gyűjtögető csoportok idejében a közösségen belül lévő néhány férfi létesített szexuális kapcsolatot egy nagyobb létszámű női csoporttal. A kisebb csoportokon belül terjedő szexuális úton terjedő fertőzések rövidebb életűek voltak, és a hatásuk sem volt jelentős. Később azonban az emberek áttértek a mezőgazdaságra, ekkor pedig a közösségek mérete is nőtt. A kutatások alapján a nemi betegségek előfordulása sokkal gyakoribb volt a poligám hálózatokon belül.

Mivel ekkoriban még nem léteztek a modern gyógyszerek, az olyan fertőzések, mint a szifilisz, a klamídia vagy a gonorrhoea sokkal rendszeresebben előforduló, pusztítóbb betegség volt. Ez pedig ahhoz vezette az embereket, hogy monogám szexuális kapcsolatokra váltsanak.

A kutatás vezetője, Chris Bauch szerint az eredményeik azt mutatják, milyen nagy mértékben voltak hatással a szexuális úton terjedő fertőzések a társadalmi normák kialakulására.

„A társadalmi normák kialakulása nem volt független a természeti környezet eseményeitől – sőt, ennek az ellenkezője igaz. Nem tudjuk megérteni a társadalmi normákat, ha nem értjük meg, hogy az eredetüket a természetes környezetben kell keresnünk. A környezet és a szokások kölcsönösen alakították ki egymást.”

Top 0