• Külföld
Faktor

A németek naponta több száz migránst küldenek vissza Ausztriába

A német hatóságok naponta több száz, főleg Svédországba tartó migránst küldenek vissza Ausztriába a dublini egyezmény értelmében. Ezt mondta a német szövetségi rendőrség egyik szóvivője hétfőn Münchenben. Csak vasárnap 260 menedékkérőt küldtek vissza Bajorországból Felső-Ausztriába.

A dublini szabályozás értelmében európai uniós tagállam csak akkor fogad be migránsokat, ha azok az érintett tagállamban akarják előterjeszteni menedékkérelmüket. De, ha a migránsok egy másik EU-tagállamban kívánnak menedéket kérni, például Svédországban, akkor a német hatóságok nem engedik őket továbbutazni.

Fotó: Europress / Carl Court / GettyImages

Fotó: Europress / Carl Court / GettyImages

Simone Mayr-Kirchberger, Felső-Ausztria rendőrségi szóvivője elmondta, hogy növekvő tendenciát mutat a Németországból kiutasított migránsok száma. A német hatóságok idén naponta közel 200 embert küldtek vissza. Közülük sokan újra próbálkoznak a határátlépéssel.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az elmúlt hónapok során naponta tucatnyi migránst fordítottak vissza a német határon, mivel nem nyilatkoztak arról, hogy Németországban szeretnének menedéket kérni.

    Időközben a rossz időjárási körülmények miatt csökken a balkáni útvonalon érkező migránsok száma, azonban még így is ezrek vannak úton Törökország és Németország között. Az idei év első tíz napjában 25 ezer ember haladt át Szlovénián Nyugat-Európa felé.

    Szlovéniában október közepe óta 404 ezer migránst regisztráltak, csak az újévben 25 333-at. Ugyanezen idő alatt 24 ezren érkeztek Ausztriába. Az osztrák-szlovén határon is visszaküldik azokat a migránsokat, akik csak át akarnak utazni Ausztrián anélkül, hogy menedékkérelmet nyújtanának be.

    Top 16