• Sport
Faktor

A német politikus rasszista megjegyzést tett a válogatott sztárjára

Megsértette a világbajnok német labdarúgó válogatott egy tagját a legnagyobb parlamenten kívüli német párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) alelnöke, Alexander Gauland - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap.

Fotó: Europress - Christof Stache/AFP

Fotó: Europress - Christof Stache/AFP

A FAS szerint Alexander Gauland a Berlinben született 57-szeres válogatott Jérome Boatengről a lapnak nyilatkozva hangot adott annak a véleményének, hogy a németek ugyan értékelik a nemzeti csapatban nyújtott teljesítményét, de ez nem jelenti azt, hogy ne idegennek érzékelnék a Bayern München Bajnokok Ligája győztes, négyszeres német bajnok és háromszoros német kupagyőztes védőjét.

Alexander Gauland

a német-ghánai családban született vallásos keresztény élsportolóról azt mondta: „az emberek jó labdarúgónak tartják, de nem akarnak egy Boatenget szomszédnak.”

A német labdarúgó szövetség (DFB) elnöke, Reinhard Grindel a FAS-nak azt mondta, „egyszerűen ízléstelen”, hogy a sportoló és a nemzeti válogatott népszerűségét „politikai lózungok” sulykolására használják fel. Hozzátette, hogy

Boateng sok fiatal példaképe.

A válogatott menedzsere, Oliver Bierhoff úgy vélte, Alexander Gauland kijelentése nem igényel kommentárt, hiszen aki ilyesmit mond, az saját magát hitelteleníti.

A FAS munkatársai felkeresték azt a müncheni környéket, ahol Jerome Boateng a családjával él, és tapasztalataik alapján a szomszédság nem osztja Alexander Gauland véleményét. A labdarúgó „nagyon rendes és nem szállt el,

a gyerekei is ide járnak a sarki óvodába” – mondta az utca egyik lakója.

„Teljesen normális, nem is lehet rajta észrevenni, hogy celeb” – mondták egy közeli boltban, hozzátéve: büszkék arra, hogy Boateng a vásárlóik között van.

Thomas de Maiziere sportért is felelős belügyminiszter a reakciókról a Bild című online kiadásában vasárnap közölt összeállítás szerint azt mondta: minden német büszke lehet az olyan „csapattársakra, német állampolgárokra és szomszédokra”, mint Boateng. „A mintaprofi játékos a válogatott egyik legfontosabb támasza, és sokrétű társadalmi munkájával a pályán kívül is sokat tesz az összetartásért országunkban, nem úgy, mint az AfD” – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, írja az MTI.

Alexander Gauland a Bildnek nyilatkozva azzal védekezett, hogy a FAS rágalmazásával ellentétben nem sértette meg Boatenget, és eszébe sem jutna „leértékelni” az általa személyesen nem ismert sportolót. Hozzátette: csupán egy bizalmas háttérbeszélgetésen ismertette, hogy miként gondolkodnak egyesek, és nem tett kijelentéseket Boatengről.

Top 0