• Pénz
Faktor

A NAV szerint sokan kérik majd tőlük, hogy készítsék el az adóbevallást

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál abban bíznak, hogy nagyon sokan választják majd a bevallási nyilatkozatot. Az egyéni adózók az idei évtől kérhetik, hogy helyettük a NAV készítse el az szja-bevallást. Ezt a bevallási nyilatkozattal lehet kezdeményezni február 1-jéig.

Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője elmondta: akinek munkáltatója van, a munkáltatótól a tavalyi összesített keresetéről kapott igazolás utolsó oldalán jelezheti egy x-szel és aláírásával, hogy megbízza a NAV-ot a bevallás elkészítésével. Akiknek nincs munkáltatójuk, az adóhatóság honlapjáról letölthető 15NY31 jelű nyomtatványon tehetik meg ezt, a nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálatán is be lehet szerezni.

Például egy diák, aki tavaly nyáron három hónapot dolgozott és nincs munkáltatója, de bevallást kell benyújtania tavalyi keresetéről, ha ezt a nyomtatványt eljuttatja a NAV-hoz, ezzel le is tudta a bevallását - mondta a szóvívő.

Az adózó csak akkor kap értesítést az adóhatóságtól, ha valamit elszámoltak, befizetendő vagy visszaigényelhető adó van. A bevallást május 20. után meg lehet nézni elektronikusan az ügyfélkapun keresztül vagy az adóhatóság ügyfélszolgálatainál.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A bevallási nyilatkozatot azok választhatják, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, nem érvényesítettek kedvezményt és az szja 1+1 százalék kivételével nem rendelkeznek adójukról.

    Top 16