• Tudomány
Frányó Krisztina

A napfény miatt alakul ki a legveszélyesebb bőrrák

Az orvosok már régóta azt tanácsolják azoknak, akiknek sok anyajegyük van, hogy tartózkodjanak a napfénytől – ezt most a Kalifornia Egyetem kutatása is megerősíti. A melanóma kialakulásához még a genetikai változások is hozzájárulhatnak.

Fotó: Europress / Torsten Blackwood - AFP

Fotó: Europress / Torsten Blackwood - AFP

Az eredményeknek köszönhetően az orvosok könnyebben megállapíthatják egy gyanúsabb alakú anyajegyről, hogy rosszindulatú sejtté alakulhat-e, vagy veszélytelen. Emellett megerősítették, hogy a napfény káros lehet az anyajegyekre nézve. A nap ultraviola sugarai ugyanis genetikai változásokat okozhatnak, amelyektől az anyajegy végül melanómás sejtté alakulhat – írja az NBC News.

A kutatást vezető Boris Bastian és kollégái 37 embert vizsgáltak a világ különböző országaiból: mindegyiküknek rosszindulatú sejtté fejlődött legalább egy anyajegyük. A daganatos sejtek DNS-ét összehasonlították az egészséges szövetek DNS-ével, amelyeket mindig a tumor körüli, de még egészséges részből vettek.

Az anyajegyek eleve egy genetikai változáson mentek keresztül, ettől lettek anyajegyek – ez azonban még nem veszélyes. „A melanóma mindig egy utólagos genetikai változás következménye” – mondta Bastian. Ez a változás pedig hosszabb időszak alatt alakul ki. Ilyen plusz változásokat találtak az anyajegyek olyan részeiben is, amelyek még nem váltak rákossá. „Ezek a változások előjelek lehetnek.”

Ez tehát azt jelenti, hogy a melanóma hasonlít más rákbetegségekhez, például a vastagbél és nyakrákhoz – ezek a betegségek ugyanis mindig egy jóindulatú daganattal kezdődnek, ami növekedés közben képes rosszindulatúvá alakulni.

Korábban a bőrrák-szakértők nem értettek egyet abban, hogy lenne egy köztes szakasz a melanóma és az ártatlan anyajegy között. Ez a tanulmány azonban rávilágít ennek a köztes állapotnak a létezésére, amelyet az határoz meg, hogy hányféle és milyen változás ment végbe az anyajegyekben.

A normál anyajegyekben található mutációt BRAF V600E névre keresztelték a kutatók – minél több található belőle egy anyajegyben, annál nagyobb az esély a rákra. Ennek pedig egyetlen egy oka van.

„Azt találtuk, hogy a másodlagos és harmadlagos mutációk, amelyek azután következhetnek be, hogy a sejt anyajeggyé vált, a sugárzásnak köszönhetően történhetnek meg.” – mondta Bastian. „Az anyajegyek túlnyomó többsége nem alakul át melanómává. Ehhez a kórokozók okozta változásokra van szükség, és mindenek egy sejtben kell megtörténnie. A bekövetkezésének alapvetően nagyon kicsi az esélye.”

Egy tényező van, ami viszont valószínűsítheti ezt a káros folyamatot: a napfény. „Azzal, ha kitesszük magunkat az UV-sugárzásnak, megerősítjük a szerencsétlenséget.”

Azt már korábbi kutatások rég megállapították, hogy azoknak az embereknek, akiknek sok anyajegyük van, nagyobb az esélyük a melanómára. Az is világos volt, hogy a megbetegedések egyik leggyakoribb oka a napfény. A melanóma a bőrrákok halálos változata. Az amerikai Nemzeti Rákintézet felmérései szerint 74000 amerikait diagnosztizálnak a betegséggel, és ebből 10000 fog meghalni idén.

Bastian abban reménykedik, hogy a genetikai tesztek elősegíthetik, hogy ne kelljen nagyobb darabokat kivágni az emberekből, ha van egy csúnya anyajegyük.

„Most védekező megoldást alkalmazunk: ha kétséges az anyajegy állapota, kivágjuk” – mondta az orvos.

Olyan emberek esetében is hasznosak az új eredmények, akiknél még nem bizonyosodott be a melanóma kialakulása. Ha egy bőrgyógyász kioperálja a gyanús anyajegyet, ami még nem vált rákos sejtté, a benne végbement változások megmutathatják, hogy a későbbiekben lehet-e rákra gyanakodni. Ekkor az orvosok még figyelmesebben kezelhetik a beteget: több szövetet is eltávolíthatnak a műtött rész környékéről, vagy a környéki nyirokcsomókat is megvizsgálják, hogy tudják, kialakult és elterjedt-e a rosszindulatú daganat.

Több szakértő szerint is ezek az eredmények is segíthetik a bőrgyógyászokat abban a harcban, hogy hamarabb felfedezzék a bőrrákot – és hogy aztán hatékonyabban is kezeljék. Új gyógyszerekkel pedig már nem azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy teljes sejteket gyilkoljanak meg a szervezetben, hanem azokat a genetikai változásokat célozzák, amelyek veszélyes daganatokat hozhatnak létre bennük. Mindezekkel a fejlesztésekkel javulhat a rákos vagy melanómára hajlamos betegek helyzete.

Top 0