• Külföld
Faktor

A nagyhatalmaknak össze kell fogniuk az Iszlám Állam ellen

Megkötötték a legfontosabb megállapodást a szíriai ellenségeskedés leállításáról. Az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 30 állam- és kormányfő, 70 védelmi miniszter és külügyminiszter, a NATO és nagyvállalatok vezetői és nemzetközi civil szervezetek képviselői vesznek részt.

A cél az, hogy megszűnjön a harc a kormányerők és a mérsékelt ellenzék fegyveresei között. Oroszország folytatja a szélsőségesek elleni légicsapásokat. A tűzszünet nem vonatkozik a terrorista csoportokra: az Iszlám Államra az An-Núszra Frontra. A tűzszünet részleteit a szíriai kormánynak és ellenzékének is el kell fogadnia. Az amerikai külügyminiszter azt mondta: Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásával „később kell foglalkozni”. (Az amerikai és az orosz külügyminiszter sajtótájékoztatóján elhangzottakról itt írtunk bővebben.) Szaúd-Arábia külügyminisztere viszont később azt mondta: az Iszlám Állam csak akkor győzhető le, ha Bassár el-Aszad szíriai elnök távozik a hatalomból.

II. Abdalláh jordániai király szerint a nemzetközi közösségnek együtt kell küzdenie a „globális dzsihadista terrorizmus” ellen, a biztonsági és katonai ügyekben össze kell hangolni a feladatokat, és most félre kell tenni a nézetkülönbségeket az Iszlám Állam legyőzése érdekében. A jordániai hatóságok szerint összesen mintegy egymillió szíriai menekült él Jordániában.

Az iraki kormányfő, Haider al-Abádi pedig azt mondta az MTI beszámolója szerint, hogy év végére véget akar vetni az Iszlám Állam jelenlétének Irakban.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerint gyengül a szolidaritás az Európai Unió tagországai között. Az Iszlám Államot segíti, hogy az Európai Unió képtelen összehangolt választ adni a migrációs válságra. A német miniszter bemutatott egy, a szíriai újjáépítést támogató programot. A német hadsereg szíriai menekülteket képezne ki például kézműveseknek, műszerészeknek és logisztikai szakembereknek, hogy hazájuk újjáépítésében segítsenek a polgárháború befejeződése után.

    A tanácskozáson az észak-Koreai rakétaindításról is szó esett. Kína azt kérte: az az ENSZ büntesse meg Észak-Koreát. Vang Ji kínai külügyminiszter szerint a büntetés célja az, hogy Észak-Korea visszakényszerüljön a tárgyalóasztalhoz. A kínai külügyminisztert aggasztja a tervezett amerikai rakétarendszer, amelyet Dél-Koreába telepítenének, mert az szerinte Kína és Oroszország ellen is irányul, és elősegíti egy katonai szövetség létrejöttét az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán között. Egy dél-korai tisztségviselő viszont azt mondta: a rakétarendszer az észak-koreaiak rakétakilövésére válasz.

    Top 16