• Külföld
Faktor

Kiakadtak az IKEA katalógusa miatt, így mellőzték a nőket

"A per célja, hogy kártalanítsuk azokat a nőket, akiket az IKEA diszkrimináló és kirekesztő viselkedése megsértett."

A nők elleni diszkrimináció miatt indít pert egy ultraortodox zsidó nő nevében egy izraeli szervezet az IKEA ellen, amiért az nőket mellőző katalógust adott ki, hogy az ultraortodox lakosság kedvében járjon.

Az Izraeli Vallási Akcióközpont (IRAC) 3,6 millió euró (1,1 milliárd forint) értékű kártérítést követel csoportos per keretében tízezer "megsértett" ultraortodox nőnek, fejenként 363 eurót - írja az MTI. A 2017-ben kiadott, úgynevezett "kóser katalógus" képein csak férfiak és fiúk láthatóak, még azokon is, amelyek családokat hivatottak ábrázolni.

A csoportos per célja, hogy kártalanítsuk azokat a nőket, akiket az IKEA diszkrimináló és kirekesztő viselkedése megsértett

- mondta Orli Eresz Lahovszki ügyvéd. A panaszt egyelőre még be kell fogadnia az illetékes bíróságnak.  Az IKEA nem nyilatkozott. A svéd vállalkozás két éve a kritikákat követően már bocsánatot kért a katalógusért.

Izraelben a 9 milliós lakosság tíz százaléka ultraortodox, az ősi vallási előírásokat szigorúan betartó zsidó. Közülük többen saját városokban és negyedekben élnek, ilyen például a jeruzsálemi Mea Searim. A férfiak gyakran a vallás tanulmányozásának szentelik életüket, míg a nők dolgoznak. A lányoknak és asszonyoknak szoknyát és zárt, karokat fedő ruhát és zárt cipőt kell hordaniuk. A férjezett nőknek hajukat paróka vagy kendő alá kell rejteniük. A nők nyilvános ábrázolása tiltott.

Kommentek:

Top 0