• Külföld

A muszlimok gyűlölnek minket - mondta a vitán Trump

A floridai Miamiban rendezték meg a republikánus elnökjelölt-aspiránsok televíziós vitáját, amin Donald Trumpot muszlimellenes kijelentései és a palesztin-izraeli konfliktussal kapcsolatos véleménye miatt kritizálták.

A korábbi vitákhoz képest visszafogottabb volt a hangnem. Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio és John Kasich vitatkoztak egymással.

A vitában sok időt szenteltek a külpolitikai témáknak: a terrorizmus elleni küzdelemnek, a palesztin-izraeli konfliktusnak és az amerikai-kubai viszonynak. Cruz és Rubio hosszasan vitáztak arról, hogy jelentenek-e - és ha igen, akkor mekkora veszélyt a radikalizálódott muszlimok. Trump nem változtatott korábbi álláspontján, nem vonta vissza a nagy vitákat kiváltó muszlimellenes nézeteit, s kitartott a héten tett kijelentése mellett is, miszerint "a muszlimok gyűlölnek bennünket".

Marco Rubio válaszul elmondta, hogy muszlimok is szolgáltak és szolgálnak az amerikai hadseregben, és muszlim vallású hősök is nyugszanak az arlingtoni nemzeti sírkertben. Az egyetlen lehetőség a radikalizálódott muszlimok legyőzésére, ha összefogunk a nem radikális muszlimokkal - mondta Rubio. John Kasich, arról beszélt, hogy az Iszlám Állam legyőzéséhez létfontosságú, hogy az Egyesült Államoknak legyenek szövetségesei a Közel-Keleten, illetve az arab világban. Kasich Szaúd-Arábiát, Jordániát, Egyiptomot említette szövetségesként a térségben.

Trump azt mondta, elnökként húsz-harmincezer amerikai katonát küldene a térségbe, hogy gyors vereséget mérjenek az Iszlám Államra, de utána a katonák hamar vissza is térnének, hogy részt vegyenek az Egyesült Államok "újjáépítésében". "Nincs más választásunk: le kell számolnunk az Iszlám Állammal" -mondta Trump. Trump azt is mondta, hogy semleges az izraeli-palesztin konfliktusban,  hangsúlyozta, hogy ez nem jelent Izrael-ellenességet.

"Hogyan is lehetnék Izrael-ellenes, amikor a vejem zsidó, és a két unokámat is zsidóként nevelik?" - kérdezte Trump. Arról is beszélt, hogy nem támogatja az orosz elnököt, hanem elismeri, hogy Oroszországnak erős vezetője van, amilyen Amerikának nincs.    

Top 0