• Élet

Életet menthet, ha biciklivel jár munkába

Az autózásnál vagy tömegközlekedésnél még a séta is jobb, de a legkedvezőbb a biciklizés hatása az egészségre egy új tanulmány szerint.

A munkába biciklizés jelentősen csökkentheti a rákos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát - állítják a kutatók a British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban.

A Glasgow-i Egyetem szakemberei több mint 264 ezer - átlagosan 53 éves - önkéntest vontak be a kutatásukba. A résztvevőket arra kérték, hogy jegyezzék fel, milyen módon - sétálva, kerékpárral, autóval, vagy tömegközlekedéssel - jutnak el a munkahelyükre, majd haza. A követéses tanulmány öt éve alatt a szakemberek nyomon követték az alanyok kórházi kezeléseit és az elhalálozásokat is.

A különböző befolyásoló tényezők figyelembe vételét követően a szakemberek arra jutottak, hogy a munkába sétálás - amennyiben eléri a 10 kilométert hetente – összefügg a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával. Ugyanakkor a rák okozta halálozás kockázata ebben az esetben nem alacsonyabb, mint azoknál, akik autóval, vagy tömegközlekedéssel jutnak el a munkahelyükre.

Az eredmények szerint azoknál volt a legalacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, akik kerékpárral jártak munkába, és esetükben a rák, valamint minden egyéb okból bekövetkező halálozás kockázata is alacsonyabb volt.

A kutatók szerint annak is jótékony hatása lehet az egészségre, ha valaki az autót, a tömegközlekedést, valamint a sétát és a biciklizést ötvözve jut el a munkahelyére. A szakemberek ugyanakkor rámutattak, hogy megfigyeléses tanulmányról lévén szó, nem tudnak biztos összefüggést kimutatni ok és okozat között – írja az MTI. 

Kommentek:

Top 0