• Külföld
Faktor

A moldovai parlament nem támogatta a NATO csatlakozás mellett kampányoló miniszter kirúgását

A moldovai parlament pénteken nem támogatta Anatolie Salaru védelmi miniszter menesztését. A minisztert azzal vádolja az ellenzék, hogy a NATO-hoz való csatlakozásra és a Romániával való egyesülésre szólított fel. A moldovai törvényhozás közel egyharmadát kitevő kommunisták és szocialisták kezdeményezésé nem támogatta a parlamenti többség.

A védelmi miniszter elmondta:  az ügyészség korábbi kijelentéseiben semmi olyat nem talált, ami büntetőjogi tényállást valósítana meg.

Ez a magánvéleményem és egyben a pártom véleménye is. Ami a NATO csatlakozást, a Romániával való egyesülést vagy az Európai Unióba történő belépést illeti, ezek a kérdések nem tartoznak a hatáskörömbe, így csak a saját véleményemet fejthetem ki. Nem történt sem kormányzati, sem büntetőjogi szabálysértés

- tette hozzá a törvényhozás előtt Salaru.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A védelmi miniszter a kormánykoalíció legkisebb tagjának, a NATO-barát Liberálisok pártjának az elnökhelyettese. A párt támogatja az ország Romániához való csatlakozását.

    A védelmi tárca vezetője az orosz hírügynökség szerint korábban olyan kijelentéseket tett, amelyekben egy Romániával közös haderő mellett foglalt állást. Az ellenzék hazaárulással vádolta és már akkor is menesztését követelte, amit a parlamenti többség elutasított, amelynek részét képezi a Liberálisok pártja is.

    Top 16