• Pénz
Faktor

A Mol alacsony olajárral és iráni olajimporttal is számol

A Mol-csoport downstream (feldolgozás és kereskedelem) üzletágért felelős ügyvezető igazgatója azt mondta, a Mol 30-50 dollár közötti hordónkénti olajárral számol az idei évre és jövőre. Ez eredményjavító a feldolgozói üzletágában, de kedvezőtlenül befolyásolja a kutatás-termelését.

Horváth Ferenc azt mondta, a Mol nemrég tárgyalt Iránnal és készen áll kőolajat importálni onnan a tengeren és az Adria-vezetéken, ha adottak a lehetőségek.

A Mol olajfinomítót működtet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, ezen kívül pedig kutatási és termelési engedéllyel rendelkezik az Északi-tengeren, Pakisztánban és Irakban. A Molnak 14 országban van olaj-, gázkitermelési és -kutatási érdekeltsége, amelyek termelése 2014-ben mintegy 36 millió hordó olajegyenértéknek felelt meg.

Olajszükségletének legnagyobb részét Oroszországból fedezi, azonban 20 százalékát más forrásból veszi a kibővített Adria-olajvezetéken - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Horváth Ferenc azt is mondta, a Mol tavaly évtizedek óta a legjobb évet zárta a downstream üzletágban, mert hasznot húzott az alacsony olajárakból és az emelkedő finomítói árrésből, és nőtt a hatékonyság is. Az alacsony üzemanyagárak és a közép-kelet-európai térségben növekvő GDP jelentősen hozzájárult a fogyasztás növekedéséhez. Az idén a Mol 3-4 százalékos növekedésre számít.

    Azt is mondta, az olajár csökkenése miatt készlet-átértékelésekre lesz szükség. Szerinte a következő két évben a finomítói árrés hordónként 4-5 dollár lesz, ami igen pozitív eredmény. Azt mondta, értékvesztést kell majd elkönyvelni az Akri-Bijeel mező tekintetében Irak kurdisztáni régiójában és más upstream eszközökön is várhatóak leírások az alacsony olajárak miatt.

    A Mol petrolkémiai üzletága, amely a csoport EBITDA-jának (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 20-30 százalékát adja, idén ismét erőteljesen növekszik a kedvező marginnak köszönhetően. Horváth Ferenc azt mondta, az integrált petrolkémai margin az utóbbi hónapokban tonnánként 750 euró volt, és nem hiszi, hogy 500 euró alá csökkenne a következő évben.

    Top 16