• Külföld

A migránsok háromnegyede találkozott rendőri erőszakkal

Egy felmérés alapján a calais-i migránstáborban, a Dzsungelben élő migránsok több, mint háromnegyede szembesült rendőri erőszakkal a táborban.

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

A Refugee Rights Data Project kérdéseire 870 migráns válaszolt. 75,9%-uk vallotta azt, hogy a Dzsungelben részük volt már rendőri erőszakban – írja az Independent.

Átéltek már fizikai erőszakot, szóbeli bántalmazást, könnygáz bevetését és nemi erőszakot is. A megkérdezettek 54,1%-a válaszolta azt, hogy „sosem érzi magát biztonságban”, 67,6%-uk égetett már szemetet vagy takarókat azért, hogy melegen tartsák magukat, míg 76,7%-uk beteg.

A szervezet alapítója, Marta Welander szerint az ő tanulmányuk az első, amely ilyen nagy mértékben mutat be ennyi különféle adatot Európa legnagyobb migránstáboráról.

Abban reménykedünk, hogy az adatok segítik a döntéshozókat abban, hogy egy fenntartható, hatékony megoldást találjanak ki a calais-i humanitárius válságra.

Yvette Cooper, a brit Munkáspárt menekültügyi csoportjának tagja megdöbbentőnek nevezte a tanulmányt. „Senkinek sem szabadna olyan körülmények között élnie, mint amilyeneket Calais-ban láttam, és különösen szégyenletes, hogy 650 gyerek is ilyen körülmények között él, akár hónapokig is.”

Cooper szerint borzasztó, hogy Franciaország még mindig nem vezetett be gyerekvédelmi intézkedéseket a Dzsungelben, ezért szerinte ezt a brit kormánynak kell sürgetnie.

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

A felmérést húsz akadémiai kutató végezte a táborban még februárban. Azóta a Dzsungel déli részét lebontották, 129 gyerek tartózkodási helyéről azóta sem tudnak semmit a hatóságok.

A francia rendőrség február végén lakoltatta ki a migránsokat a tábor lebontásra váró részéről – könnygázt, gumilövedéket és vízágyút is használtak. A Help Refugees UK felmérése szerint azonban 4946 migráns még mindig a tábornak ezen a részén lakik, közülük közel 1400-an hajókonténerekben.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége világszerte készít statisztikákat a menekülttáborokról, de mivel a calais-i Dzsungelt nem tartják hivatalosan tábornak, itt nem gyűjtenek adatokat. A friss jelentés szerint az ENSZ jelenlétének hiánya miatt az itt élők „hihetetlenül sebezhetőek”, közülük is főképp a kísérő nélküli gyerekek. Felmérések szerint a migránsválság elmúlt két évében közel tízezer gyerek tűnt el.

Top 0