• Politika
Faktor

A migráció kezelése idén is akkora feladat lesz, mint tavaly

Az első idei Kormányinfón Lázár János elmondta, a kerítés nélkül nálunk is a kölnihez hasonló támadások történhetnének. Nyilvánosságra hozták a paksi beruházásról készült gazdaságossági tanulmányt: eszerint a beruházás jó befektetés, és hozzájárul a stabil és olcsó áramellátáshoz. Folytatódnak a földárverések, eddig ezekből 171 milliárd bevétele van az államnak.

Lázár János azt mondta, a kormány arra számít, hogy idén is legalább akkora kihívást fog jelenteni a migráció kezelése, mint tavaly - írja az MTI. Ezért a jövőben is minden kormányülésen foglalkozni fognak az illegális bevándorlás témájával. Magyarországra az uniós szabályok szerint várhatóan 45 ezer embert akarnak majd visszatoloncolni, de az ország nem fogja őket visszavenni. A kölni támadásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a kerítés nélkül Magyarországon is hasonló események történhetnének. Reméli, hogy az ellenzék is támogatni fogja azt az alaptörvény-módosítást, amely lehetővé tenné a honvédség segítségnyújtását terrorveszély esetén.

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Lázár János beszélt a fővárosi tömegközlekedés finanszírozásának kérdéséről is. Az állam átveszi a fővárostól az agglomerációs települések és Budapest között közlekedő járatokat. Ennek részeként készen állnak a HÉV átvételére: a MÁV és a HÉV működésének összehangolása egy több száz milliárd forintos vasútfejlesztési program kezdeti lépése lehet. Lázár elmondta azt is, hogy a kormány a jövőben is kiemelten szeretné a fővárost támogatni.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Kormányinfón a földárverésekről is volt szó. December végéig a meghirdetett 197 ezer hektár 61 százalékát adták el, ebből 171 milliárd forint bevétele van az államnak. Elkészítik a még el nem kelt földek listáját, és ezeket egy újabb árverési körben március végéig változatlan áron és feltételekkel kívánják értékesíteni. Lázár egy kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy édesapja és egy másik közeli rokona is vásárolt földet: mindketten régóta foglalkoznak a mezőgazdasággal, a vásárláshoz hitelt vettek fel.

  A tájékoztatón Lázár a közoktatással is foglalkozott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pedagógusok véleményét figyelembe véve „bürokráciacsökkentést készít elő a pedagógiai munkában”. Ilyen tervei más területeken is vannak a kormánynak: számos hivatal megszűnhet, az adóhivatalnál pedig biztosan lesz „létszámkorrekció”.

  Paks II

  Lázár János beszélt a Paks II beruházást ért kritikákról is. Azt mondta, hogy brüsszeli látogatásán Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős biztos a paksi bővítés és a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése ügyében "kifejezetten ellenségesen állt ahhoz a gondolathoz, hogy Magyarország akár Oroszországgal, akár Kínával hazai gazdasági befektetésekre szerződjön"

  A kormány egyébként a paksi bővítés gazdaságosságáról tanulmányt készíttetett a Rotschild bankházzal. A tanulmány legfontosabb következtetése, hogy a beruházás jó befektetés az állam számára, és hosszú távon is hozzájárul Magyarország stabil és olcsó áramellátásához. Az atomenergia súlyának fenntartása hazánk energiaforrásai között azért fontos, mert ezzel csökken a függőség a drágább és nagyobb árváltozást mutató forrásokkal szemben, mint amilyen például a földgáz. A kockázatok csökkentése hozzájárul az áram árának alacsonyan tartásához.

  A tanulmány kitér azokra a kritikákra, amely szerint az erőmű tiltott állami támogatás felhasználásával épül. Számtalan olyan példa van hasonló konstrukcióban épülő erőművekre, amelyek ügyében nem indult vizsgálat tiltott állami támogatások miatt. Az pedig teljesen megszokott, hogy nukleáris beruházások állami szerepvállalással valósulnak meg, hiszen ekkora léptékű beruházások csak piaci szereplők részvételével nem elképzelhetőek.

  Az elemzés szerint a megújuló energiaforrások több okból sem válthatják ki az atomenergiát. Egyrészt még hosszú távon sem várható, hogy támogatás nélkül a megújuló energiaforrások ára versenyképes lehet az atomenergiával. Másrészt mivel ezek az időjárástól függően tudnak működni, stabilan nem építhető rájuk az ország áramellátása.

  Top 16