• Autó
Autószektor

A "Mi abroncsunk"!

Nem véletlen a cím, hiszen a szó valós és átvitt értelemében is a Bridgestone egy olyan abroncsot fejlesztett ki, ami a kifejezetten a fogyasztói elvárásokra épül és nem utolsó sorban a vállalat egyik legmodernebb gyárában Tatabányán készül.

Némi hajlítással a Suzuki évtizedes szlogenjére hajazva immáron elmondhatjuk, hogy a mi autónk után van már mi gumiabroncsunk is. A világ legnagyobb gumiabroncs- gyártója ugyanis a prózaian csak Turanza T005-ös kóddal jelölt abroncsa kifejezetten a fekete hengerek azon tulajdonságára fokuszál, amit ma elvár a fogyasztó, így hát nemes egyszerűséggel megkérdezték őket. Hat ország 25 ezer végfelhasználójának igényei formálták az új fejlesztést. Az elemzés a termékkel kapcsolatos holdudvari kérdéseket is vizsgálta, így képet kaphattak arról is, hogy milyen érzelmi és funkcionális elvárásokat helyeznek előtérbe az egyes vásárlók, és mik azok a mindennapi kihívások, amik ezeket a véleményeket formálják. A kutatás természetesen kitért a vásárlói szokásokra és az árérzékenységet is vizsgálta.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A napokban egy rövid demonstráló sajtónapot tartott a gumióriás hazai kereskedelmi képviselete, ahol nem csak első kézből tapasztalhattuk meg a végtermék kiváló tulajdonságait, hanem átfogó képet kaphattunk a korábbiakban már felvázolt fejlesztési metodikáról.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Magyarország Kft. értékesítési vezetője elmondta, hogy az iparágon belül is rendhagyó módszer, amit cég csinált, mert ezidáig egyik piaci szereplő sem készített ilyen széleskörű felmérést egy termékfejlesztés előtt. A piaci feltárás viszonylag gyorsan képet adott arról, hogy a fogyasztók, a biztonságérzet a vezetési élmény mellett az abroncs nedves tulajdonságait tartják a legfontosabbnak. A megkérdezettek 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy számára a nedves úton történő kanyarodás, illetve az ugyanilyen útburkolati körülmények között a rövid fékút jelenti a legfontosabb ismérveket. Az ezzel kapcsolatos stresszhelyzeti vizsgálat kiderítette, hogy a ma autósának városon kívül a vizes autópályán történő előzések, kikerülések, városon belül pedig a váratlan manőverek, mint például a hirtelen felbukkanó gyalogosok, kerékpárosok előtti megállás jelenti a legérzékenyebb forgalmi szituációt. Érdekes adat, hogy a nagyon gyakori kihívások között a körforgalomba történő behajtási is krízis helyzetet jelent a legtöbb sofőr számára. Summázva e két adat összessége, még az árérzékenységet is megelőzte a sorban.

  A vizsgálat kiderítette azt is, hogy az immáron jó néhány éve rendszereben lévő tájékoztató címke adatai is befolyásoló tényező lehet abroncsvásárláskor. Az autósok 15 százaléka hajlandó többet fizetni a gumiért akkor, ha jobb a besorolási tényezője. Ezen statisztikai adathalmaz elegye öltött testet a Turanza T005-ben, ami mondhatni egy globális „fogyasztói munka” végterméke.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A technológiáról Németh Gergely a Bridgestone Magyarország Kft. főmunkatársa elmondta, hogy kis túlzással mindent alárendeltek a piaci kívánalmaknak. Lehet, hogy a mintarajzolat nem bír vevőbefolyásoló trendi motívumokkal, viszont annál több a kiváló tulajdonsága. A körbefutó széles csatornák és az abroncs szélén lévő nyitott minták jó vízelvezetést biztosítanak. A futófelület közepén kialakított blokkok éleit „letörték” ami így erős fékezés hatására sem fordul „maga alá” ezzel megtartja a teljes tapadási felületét biztosítva ezzel a kiváló fékhatását.

  A felsoroltakon kívül, azonban e cikk írója szerint is az az innovatív technológia „viszi el a pálmát”, amit az alapanyaggyártásnál alkalmaztak. A gyártó által levédett nano technológiás megoldással ugyanis lehetővé vált, hogy a gumikeverék teljesen homogén elegyet alkosson. Így a vegyületben lévő szilika adalék, - ami nagymértékben befolyásolja a gumiabroncs tulajdonságait – egyenletesen van jelen a gumi minden négyzetcentiméterében. Ezzel pedig teljességgel stabillá és nem utolsó sorban biztossá tudták tenni a gumiabroncs tulajdonságait.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A Bridgestone a gyakorlattól eltérően az amerikai piacon bevált kontrollmódszer szerint, immáron nem anonim módon hasonlíttatta össze T005-t a legnagyobb versenytársaival. A TÜV SÜD Európa által elvégzett teszteredmények alapján a Turanza család legújabb tagja bizonyult mindenhol a legjobbnak. A vizes úton, 60 km/óra sebességgel haladó autónak a versenytárs abroncsokhoz képest lényegesen rövidebb a fékútja: átlagosan 2,3 méterrel rövidebb féktávon lassítható le teljesen. Az abroncs jobb irányíthatóságát, manőverezhetőségét pedig az mutatja, hogy ugyanezzel a sebességgel kisebb, akár 42 méteres íven is képes biztonságosan kanyarodni.

  Úgy tűnik a vásárlói igények és a tervezői munka meghozta gyümölcsét. Jó lehet a gumiabroncs tervezés és gyártás továbbra is megmarad örök kompromisszumnak, de ezúttal minden kétséget kizáróan a statisztikából építkező Bridgestone négytenyérnyi biztonsága ötösre vizsgázott.

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

  Kommentek:

  Top 16