• Külföld
Faktor

A mexikói drogbáró amerikai börtönbe menne

Joaquín Guzmán, az El Chapóként (Köpcösként) emlegetett mexikói drogbáró a mexikói börtönében elszenvedett megpróbáltatásai, például az alvásmegvonás miatt megváltoztatta eddigi véleményét. Az ügyvédje szerint azt akarja, hogy minél előbb kiadják az Egyesült Államoknak.

Jose Refugio Rodriguez azt mondta, Guzmán arra kérte, tárgyaljon az amerikai rendőrséggel arról, hogy kiadatása esetén enyhébb büntetést kaphasson, vagyis ne fokozottan őrzött börtönben helyezzék el.

Fotó: Europress / PGR - Attorney General Office - AFP

Fotó: Europress / PGR - Attorney General Office - AFP

A mexikói rendőrség el is ismerte, hogy az Altiplano börtönben fogva tartott drogbárót négyóránként felébresztik létszámellenőrzés miatt.

Egy mexikói szövetségi bíró még januárban utasítást adott arra, hogy megkezdődjön a kiadatási eljárás a Sinaloa drogkartell vezetőjének ügyében. Guzmán jogászai azonban El Chapo utasítására eddig lassították a folyamatot. Emiatt akár egy évig is eltarthat, mire kiadják a drogbárót az Egyesült Államoknak. Rodriguez szerint azonban akár két hónap alatt is sikerülhet végigvinni az ügyet, ha Guzmán ejti az ügyvédei által beadott kilenc fellebbezési indítványt - írja az MTI.

A drogbárót az Egyesült Államokban súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és gyilkossággal. Több száz évnyi büntetést kaphat, ha ezeket a vádakat rábizonyítják.

Joaquín Guzmánt fél éve keresték, miután tavaly július végén egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül (második alkalommal) megszökött Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből. Első szökése során állítólag a szennyesbe rejtve vitték ki a börtönből 2001-ben, bár ezt a történetet többen vitatják. A férfit január nyolcadikán tengerészgyalogosok fogták el Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában.

Top 0