• Külföld
Faktor

A metróban robbantó merénylők is ott lehettek a brüsszeli repülőtéren

A belga rendőrség azonosította azt a két autót, amelyek együtt érkeztek a merénylőket szállító taxival.

A brüsszeli metróban robbantó öngyilkos merénylők is ott lehetettek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniére Heure című belga napilap.

A reptér a robbantás után Fotó: AFP Dirk Waem

A reptér a robbantás után Fotó: AFP Dirk Waem

A belga rendőrség azonosította azt a két autót, amelyek együtt érkeztek a merénylőket szállító taxival. (Egy belga lap szerint a terroristákat a reptérre szállító taxis vezette el a rendőröket a terroristák rejtekhelyére, ahol aztán további, szögekkel feltöltött repeszbombát is találtak.) Közvetlenül a brüsszeli repülőtéri robbantás előtt egy Renault Clio és egy Audi S4 típusú autó is a repülőtér parkolójába érkezett. A két autót azonosították korábban a német-belga, a belga-luxemburgi és a belga-francia határokon is. Ezekben három vagy négy ember ülhetett, akik ki sem szálltak az autóból, hanem érkezésük után nem sokkal visszaindultak Brüsszelbe.

Mindkét autó egy 22 éves, török származású limburgi férfi tulajdonában van,

akit már egy éve figyeltek terrorista csoportban való részvétel gyanújával.

A férfi az elmúlt évben Szaúd-Arábiában járt, ahová másik három, egy 22, 25 és 26 éves limburgi fiatalember, és egy 33 éves marokkói származású, antwerpeni férfi kísérte el.

Korábban egy kukában számítógépet talált a belga köztisztasági vállalat, amelyet átadott a rendőrségnek. A hatóságok a laptopot "fontos" eszköznek minősítették, amelytől azt remélik, hogy értékes dokumentumokat vagy az Iszlám Állam terrorszervezettel folytatott levelezést találnak rajta. Emellett a Brüsszelben rejtőző nemzetközi terrorista sejtek újabb szálait is segíthet felgöngyölíteni - írta a La Derniére Heure.

Top 0