• Külföld
Faktor

A mészárlások után kávézóba ment a párizsi terrorista

Európa legkeresettebb terroristája, Salah Abdeslam a párizsi merényletek után visszament Brüsszelbe. Most kiderült, hogy a terrortámadás után egy nappal még nyilvános helyen is járt. Erről Ali Oukaldi számolt be, aki segített Abdeslamnak a szökésben.

Útközben megálltak kávézniOulkadit állítása szerint november 14-én hívták fel, hogy menjen egy barátjáért egy metróállomásra Brüsszel elővárosába, Laekenbe. A meg nem nevezett baráttal volt Abdeslam is. Oulkadi az ügyvédje szerint nem tudott erről, és először nem is ismerte fel Abdeslamot, mert sapkában volt, pedig gyerekkoruk óta barátok voltak. Az autóban mondta el Oulkadinak Salah Abdeslam, hogy mi történt előző nap. Beszámolt arról, hogy bátyja, Ibrahim felrobbantotta magát Párizsban. Az ügyvéd szerint Oukaldi sokkot kapott a hírtől, ezért nem tudott tisztán gondolkozni. Ahogy visszafelé hajtottak a Brüsszel környéki Schaerbeekbe, egy kávézóban is megálltak – írja a CNN.

Már egyszer futni hagytákHa bebizonyosodna, hogy egy nappal a támadások után Abdeslam tényleg egy nyilvános kávézóban járt, az szakértők szerint komoly kritika lenne a belga hatóságoknak. Ráadásul egyszer már elengedték a terroristát, mikor Párizsból Belgiumba tartott a támadások után. Ahogy a Faktor is megírta, a határ közelében állították meg Abdeslam autóját, de mivel akkor még nem tudták, hogy köze van a támadásokhoz, az ellenőrzés után elengedték. Abdeslammal együtt még két másik férfi volt a kocsiban, Mohamed Amri és Hamza Attou. A hatóságok úgy tudják, őket Abdeslam hívta fel a támadások után, hogy menjenek érte Párizsba, mert lerobbant az autója. Oukaldi azután találkozhatott Abdeslammal, hogy a másik két férfi elhozta őt Brüsszelig.

A többiek ártatlannak vallják magukatAmrit és Attout terrorizmus vádjával tartóztatták le, de azt állítják, nem tudták mit tett Abdeslam. Oukaldit, a brüsszeli sofőrt is fogva tartják, de ő is  ártatlannak tartja magát.

Salah Abdeslam még mindig szökésben van, és pontosan azt sem lehet tudni, hogy mi volt a szerepe a merényletsorozatban, amely 130 ember halálát okozta. A párizsi ügyész, Francois Molins szerint öngyilkos merénylőket fuvarozhatott, mert megtalálták az ujjlenyomatát egy autóban, amelyet a terrortámadásban használtak. Az is felmerült, hogy Abdeslamnak sem kellett volna túlélnie a merényletsorozatot, csak valamiért nem robbantotta fel a saját bombaövét. Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Az elkövetőkkel kapcsolatos legfrissebb cikkünket pedig itt olvashatja.

Top 0