• Sport

A merényletek miatt is fokozott biztonságot ígérnek a foci EB-re

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a brüsszeli robbantások miatt árult el részleteket arról, hogyan védik meg az embereket a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon. A szurkolói zónákra fognak koncentrálni.

Fotó: Europress - Johannes Simon/Getty Images

Fotó: Europress - Johannes Simon/Getty Images

Cazuneuve azt mondta, hogy brüsszeli terrortámadás emlékeztető is, hogy a franciaországi Európa-bajnokság alatt is nagyon magas kell legyen a biztonsági szint.

Ma három bomba is robbant Brüsszelben. A francia belügyminiszter szerint az egész rendezvény ideje alatt garantálni kell a közönség biztonságát, amelyet többek közt azzal érnek el, hogy mindenhol lesz egy külön erre a célra kiképzett orvosi, rendőri és tűzoltói stáb.

2015 novemberében Párizsban 130 ember halt meg terrortámadás miatt, így a fokozott ellenőrzéseket már két héttel az Európa-bajnokság előtt, azaz május 26-án megkezdik.

A szurkolói zónák biztonsága az egyik legfontosabb kérdés, ezek jellemzően a városok terein vagy parkokban lesznek felállítva, közel a városközponthoz, ahol kivetítőn lehet szurkolni a csapatoknak. Itt is szigorú lesz az ellenőrzés, de nem annyira, mint a stadionokban.

Nagyságrendileg hétmillió ember fordult meg a szurkolói zónákban a legutóbbi, 2012-es Európa-bajnokságon, ezért könnyen elképzelhető, hogy ezek a helyek lehetnek a támadók célpontjai. Emiatt fontos kérdés, hogy ezeken a helyeken, ahol egyszerre akár 10 és 100 ezer közötti ember is összegyűlhet, a francia hatóságok megóvják a tömeget, biztosítsák a helyszínt, de úgy, hogy a helyszín ne veszítse el a fesztivál jellegét.

A 2016-os Európa-bajnokság a sportszerűségről, az ünneplésről és a biztonságról kell szóljon, mind a csapatok, mind a rendező személyzet, mind a szurkolók számára

- mondta Cazuneuve.

Ezért a francia hatások mindent megtesznek, a múlt héten például egy esetleges vegyi támadásra készültek fel, és tartottak gyakorlatot. Egy magas rangú tisztviselő korábban azt nyilatkozta, hogy minden szurkolói zónánál különösen figyelni fognak arra, hogy ne lehessen robbanóanyagot bevinni, de fémdetektorok telepítését is tervezik a bejáratokhoz. Emellett a szurkolók nem mehetnek ezekre a helyekre nagy csomaggal, és mindent megfigyelnek kamerákkal. A francia belügyminiszter elmondta, hogy a zónák bekamerázására 2 millió eurót különítenek el.

A szervezők múlt hónapban jelentették be, hogy 10 ezer embert bérelnek fel biztonságinak, és mind az 51 meccsen lesznek legalább 900-an. A stadionon belüli biztonságért a rendezvény szervezői a felelősek, azon kívül a francia kormány. A stadionokban a szervezők által alkalmazott biztonsági embereknél nem lesznek fegyverek.

Top 0