• Autó

A Mercedes-Benz 185 milliárd forintos beruházást jelentett be Kecskeméten

A Mercedes-Benz 185 milliárd forintos beruházást jelentett be pénteken Kecskeméten. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. új generációs kompakt autók gyártásával bővíti tevékenységét.

Az MTI úgy tudja beruházásból 2018-ig új karosszériaüzem épül, a magyarországi telephely új berendezésekkel bővül.

A 99 ezer négyzetméter alapterületű új karosszériaüzem felépítésére 80 milliárd forintot fordít a Mercedes-gyárat üzemeltető Daimler AG, de a már meglévő üzemeket is fejlesztik, bővítik a kapacitást.

Szijjártó Péter pénteken a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. új generációs kompakt autók gyártását előkészítő, 185 milliárd forintos beruházásának alapkőletételi ünnepségén azt mondta:

A legjobbat, vagy semmit - szól a Mercedes jelmondata, a cég a legjobb mellett tette le voksát, amikor Magyarországot és Kecskemétet választotta.

Michael Göbel, a Mercedes-Benz Cars kompakt autók termeléséért felelős nemzetközi vezetője szerint "nagyhatású fejlődés" a kecskeméti gyár elmúlt 8 éve. Az "egyedülálló sikertörténettel" rendelkező kecskeméti gyár a jövőben is a kompakt Mercedes modellek gyártásának "tartóoszlopa marad". A Mercedes a németországi Rastatt, Kecskemét és Peking mellett Mexikóban is új kompakt autókat gyártó üzemet épít.

Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Fred Dufour

Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Fred Dufour

Szijjártó Péter szerint az alapkő mérföldkő is, mert a beruházással a Mercedes és Magyarország együttműködése teljesen új dimenzióba lép. A most induló fejlesztéssel a német cég magyarországi beruházásainak összértéke meghaladja az 500 milliárd forintot.

Hozzátette, hogy az elmúlt másfél évben ez a legnagyobb bejelentett beruházás Magyarországon. A legutóbb az indiai Apolló Tyres projektje volt hasonlóan nagy 2014 szeptemberében.

A miniszter azt mondta:

Magyarország és minden magyar ember joggal lehet büszke arra, hogy az elmúlt mintegy 4 évben félmilliónál több autót gyártott Kecskeméten a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb autóipari vállalata.

Szerinte a kormánynak

érdemes volt egy olyan gazdaságpolitikába belevágnia, melynek célja, hogy Magyarország a magas hozzáadott értékű tevékenységek európai központja legyen. Magyarország a kontinens autógyártásának egyik fellegvára és ez a beruházás megerősíti e pozícióját.

Az ágazat 2015-ben rekordévet zárt, termelési értéke 7833 milliárd forint volt, ez 2014-hez képest 17,6 százalékos növekedést jelent. Az idei év első 2 havi adatai további 3 százalékos bővülést mutatnak. Az iparág európai és globális versenyképességét mutatja, hogy a termelési érték 92,8 százalékát exportálják.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a hasonló beruházásokért "öldöklő küzdelem zajlik". A jó adórendszer, a fejlett infrastruktúra és a biztos energiaellátás ma már az alap, de elengedhetetlen, hogy megfelelő létszámú, jól felkészült munkaerő álljon rendelkezésre.

Michael Göbel dicsérte a kecskeméti gyárban dolgozó szakemberek elkötelezettségét, szenvedélyét és precizitását, valamint a Magyarországgal és a kormánnyal kialakított együttműködést is.

Szemereyné Pataki Klaudia, a város fideszes polgármestere köszöntőjében azt mondta, hogy az új beruházás azt üzeni, hogy a 4000 dolgozója mellett közvetetten 10 ezer embernek megélhetést biztosító Mercedes is büszke Kecskemétre és barátja is a városnak.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke arról beszélt, hogy a kompakt autók új generációjának gyártásában fontos szerepe lesz a kecskeméti gyárnak. A gyárban a munkakörnyezet is kényelmesebbé, emberközpontúbbá fog válni.

A kecskeméti gyár 2015-ben több mint 180 ezer kompakt autót gyártott. Az első Magyarországon is gyártott kocsi a B-osztály volt. 2013-ban a négyajtós CLA coupé, 2015 januárjában pedig a CLA Shooting Brake gyártását is megkezdte a kecskeméti gyár. Ez utóbbi két típust kizárólag Magyarországon gyártják az egész világ - több mint 180 országa - részére.

Top 0